Skip to main content

Duraković: Za genocid u Srebrenici nisu potrebne reparacije, već izvinjenje Beograda i Banjaluke

Jugoslavija 09. јул 2024.
2 min čitanja

"Nama samo treba neko ko će da kaže da se distancira od onih koji su u njihovo ime činili zločine, da bi nam svima posle toga bilo dobro"

Potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković izjavio je da žrtvama genocida u Srebrenici nisu potrebne reparacije, nego iskreno izvinjenje Banjaluke i Beograda.

“Mi smo narodi koji vekovima živimo zajedno, koliko god to neko pokušao prikazati nemogućim. Narodi nisu krivi, nama su potrebni hrabriji lideri koji su svesni gde žele da vode ove narode, a svi smo na putu nekog prosperiteta, pre svega na putu ka EU. Ako želimo da budemo deo civilizovanog sveta, moramo prihvatiti činjenice iz prošlosti“, poručio je Ćamil Duraković u emisiji „Iza vesti“.

Istakao je da je laž je da je Rezolucijom UN o genocidu u Srebrenici neko etiketirao srpski narod kao genocidan.

„Mi očekujemo samo iskreno izvini i od režima u Banjaluci i u Beogradu. Dakle, nikakve reparacije, nikakva obeštećenja. Nama samo treba neko ko će da kaže da se distancira od onih koji su u njihovo ime činili zločine, da bi nam svima posle toga bilo dobro”, rekao je Duraković.

Civilizacijska nezrelost

Uoči 11. jula, kada se navršava 29. godina od genocida o Srebrenici, Duraković je nespremnost država u regionu da se suoče sa ratnom prošlošču nazvao “civilizacijskom nezrelošću”.

“Možda ću uvrediti nekog u regionu, ali to je jednostavno civilizacijska nezrelost, pa ako hoćete i demokratska nezrelost. Ako uzmemo za primer Nemačku i Francusku, koje su jedna drugoj nanele ozbiljne štete, danas su te dve zemlje savremene demokratske zemlje, koje imaju dobru saradnju“, rekao je Duraković

Defile pitomaca u Prijedoru – pokazatelj da RS upravlja u koheziji sa Beogradom

Komentarišući defile pitomaca Vojne akademije iz Beograda u Prijedoru, uoči obeležavanja 82 godine od Bitke na Kozari, Duraković je rekao da je time demaskirano da u ”u tom delu BiH suvereno upravlja politika koja radi u koheziji sa zvaničnim Beogradom“.

“Nisam ni znao da će doći. Tek kada je prošao defile, saznali smo iz medija da su bili. Imate sada političare koji reaguju protiv toga, one koji postavljaju pitanja bošnjačkim predstavnicima koji su morali da znaju za to. Sa druge strane, imate Srbiju koja to brani i postavlja pitanje – zašto nekom smetaju kadeti… Srbija i RS defile pitomaca brane tradicionalnom saradnjom. Zašto onda u Prijerdor nije došao KUD iz Srbije? Zašto je došla vojska“, pita Duraković.

Podsetio je da je reč o mestu gde je bio rat. „Kada slušate predsednika Srbije ili neke zvaničnike iz Srbije, oni kažu da su za teritorijalni integeritet BiH. Ali onda pošalju vojsku – jer je to kao, paralelna saradnja. Ovo što se desilo govori da u tom delu države suvereno upravlja politika koja radi u koheziji sa zvaničnim Beogradom. Sada je to demaskirano”, ocenio je Duraković.

Šta će zvaničnici Srbije na sednici skupštine RS?

Sutra će u Narodnoj skupštinu Republike Srpske biti održna sednica na čijem je dnevnom redu “informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH”. Sednici će prisustvovati zvaničnici iz Srbije, uključujući u predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić.

“Šta Srbija ima sa tim? Ako Srbija ima nameru da sarađuje sa BiH, onda treba da ima zajedničku sednicu sa Vijećem ministara BiH“, naglasio je potpredsednik Republike Srpske, Ćamil Duraković.

(N1)