Skip to main content

AF 23. oktobar: Da li se Grad sa zlikovcima ruga ljudima pobijenim u Srebrenici

Info 09. јул 2024.
2 min čitanja

"Da li su vršioci gradske vlasti toliko pokvareni da dozvole da se u ime i pod simbolima grada-heroja fašistički pokolj u Srebrenici naziva oslobođenjem?"

Antifašistički front 23. oktobar zatražio je od gradskih čelnika da se jasno odrede po pitanju učešća u organizaciji fašističkog skupa koji grupa Srpski soko organizuje 11. jula na Trgu slobode na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.

„Opskurna grupa Srpski soko (SS) organizuje sramni fašistički skup kako bi se zlikovci rugali ljudima pobijenim u Srebrenici 1995, i to na dan sećanja na ovaj genocid. Na pozivu na skup nalazi se zvanični grb, simbol administracije grada Novog Sada“, saopštio je AF 23. oktobar.

AF 23. oktobar u upitu zvaničnim institucijama grada Novog Sada, sekretarijatima i gradonačelniku, traži da se jasno odrede, potvrde ili poreknu svoje učešće u organizaciji tog skupa.

„Godinama nas gnjave terminologijom i semantikom u vezi sa ovom najvećom sramotom Srbije i srpskog naroda, pa nas zanima da li su vršioci gradske vlasti toliko pokvareni da dozvole da se u ime i pod simbolima grada-heroja fašistički pokolj u Srebrenici naziva oslobođenjem? Da li će dozvoliti veličanje zločina i zločinaca u centru Novog Sada? Mi nećemo!“, piše u saopštenju za javnost.

U odgovoru koji su tim povodom dobili od gradske vlasti navodi se da da nije data saglasnost za upotrebu Grada Novog Sada, niti je Grad finansijski podržao održavanje skupa.

Gradske vlasti u odgovoru su navele da je reč o plakatima kojima se najavljuje „godišnjica oslobađanja Grada Srebrenice“.

Plakati kojima se poziva na obeležavanje “godišnjice oslobođenja grada Srebrenice” na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu, osvanuli su 7. jula u Novom Sadu.

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. veka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja “Srpski soko”, zatim bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Grada Novog Sada.

Deklaracijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon pada zaštićene zone Srebrenice, pripadnici VRS za nekoliko dana u julu 1995. godine ubili su 8.372 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Pored primarnih masovnih grobnica, pronađene su i sekundarne i tercijarne, jer su pripadnici VRS bagerima otkopavali primarne grobnice i premeštali ih u nove, kako bi sakrili tragove zločina.

Zbog togu se delovi tela istih žrtava neretko pronalaženi u različitim masovnim grobnicama.

(Autonomija)