Skip to main content

Zašto se odustalo od 300 evra subvencija po hektaru za biljnu proizvodnju, pitaju banatski ratari

Info 17. avg 2022.
2 min čitanja

Glavni zahtev poljoprivrednika koji su protestvovali, subvencije od 300 evra po hektaru za biljnu proizvodnju, nije ispunjen, upozorili su danas u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

Kako kažu, neko od pregovarača iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije u njihovo ime i bez ikakvih konsultacija sa ostalim udruženjima je stavio van liste zahtev za subvencije po hektaru.

To je najvažnija mera sa dugoročnim posledicama, koja može da bude odgovor i na sušu i na poskupljenje veštačkog đubriva, objašnjavaju u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

„Svaki napredak je dobar i svaka mera je dobrodošla ali ovo neće rešiti problem setve, i dalje smo u ozbiljnom problemu“, smatra Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

I zaista, na spisku Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije stoji pet zahteva a među njima i onaj za direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra i subvencije za đubrivo u minimalnom procentu od 50 bez pdv-a.

Kako je pre nekoliko nedelja za Danas objašnjeno iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, u Vladi Srbije predstavnicima tog novoosnovanog udruženja rečeno je da za takvu meru nema mesta u ovogodišnjem budžetu i da bi to moglo da se razmatra tek sledeće godine.

Ipak, ne bez razloga, i agronomski analitičari ukazuju da probleme u poljoprivredni ne mogu da rešavaju sami poljoprivrednici.

„Subvencionisanje cene đubriva i goriva su dugoročni zahtevi koji mogu da se usvoje u narednom agrarnom budžetu i reše ovaj problem na sistemski način, što bi na duži rok bilo od pomoći. Zahtev oko cene suncokreta već ne. Ministarstvo ako hoće da reši problem tržišne relaksacije, trebalo bi da pažnja usmeri na subvencije po hektaru. Taj zahtev su poljoprivrednci na početku i imali. Tako bi se oslobodili rizika tržišne cene koja u nekom trenutku može da padne ispod cene proizvodnje”, rekao je za Danas Žarko Galetin.

On je stava da agrarni budžet mora biti veći i da pažnja mora da se usmeri na dugoročne mere.

U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata, čiji su članovi pre dva dana blokirali Gradsku kući u Zrenjaninu i pregovarali neuspešno sa zrenjaninskim gradonačelnikom da se proglasi elementarna nepogoda suša, ističu da su subvencije jedini način da se pomogne poljoprivredi.

„Zašto se odustalo od tog najbitnijeg zahteva ovog protesta, bez konsultacija sa udruženjima i organizacija poljoprivrednika koji su tražili ispunjenje baš tog zahteva, pravo je pitanje. Zašto se u Vladi Srbije pregovaralo ko na tržnici a izostavilo se pitanje subvencija je neverovatno. Saniranje štete od suše, kao i ekonomsko osnaživanje poljoprivrede pred predstojeću jesenju setvu su prioritet jer uskoro, na ovaj način,neće biti dovoljno hrane ni za izoz ni za domaće tržište“, komentariše za Danas Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Kako objašnjava, subvencije po hektaru sprčavaju katastrofu u poljoprivredi i spasavaju setvu i rod za sledeću godinu.

„Mi sa ovim dogovorom, koji su napravili pregovarači u ime poljoprivrednika a da ih nisu konsultovali, ulazimo u potpunu neizvesnost. Štetu nisu sanirali, jer poskupljenje suncokreta od nekoliko dinara ne znači ništa poljoprivrendicima gde je rod minimalan, niti će time moći da se sanira šteta u budućoj proizvodnji. Što se tiče goriva, pomoć od 20 dinara po litri, za 80 litara po hektaru, je vrednost jendog bureta nafte na 20 hektara a to je takođe mera koja neće drastično promeniti troškove proizvodnje. Tona veštačkog đubriva je 140.000 dinara a za jesenju setvu vi dobijete 20.000 dinara pomoći za celo gazdinstvo“, precizira Kleut.

Sagovornik Danasa podseća da treba da se reši i pitanje monopola na tržištu poljoprivrednih proizvoda, i da se dozvoli slobodna berza proizvoda bez dogovornih cena, a koja će da dovede i strane otkupljivače.

(Danas)