Skip to main content

Vlasti u Indiji pomilovale 11 muškaraca koji su silovali trudnu muslimanku

Planeta 17. avg 2022.
< 1 min čitanja

Jedanaest hinduista osuđenih na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja trudne muslimanke tokom hindusko-muslimanskih nereda 2002. godine, pušteno je na slobodu, rekli su dužnosnici u utorak, što je izazvalo brojne osude.

Muškarci su osuđeni početkom 2008. i pušteni iz zatvora u Panchmahalsu u zapadnoj državi Gujarat u ponedjeljak, kada je Indija slavila 75 godina od kraja britanske vladavine.

Nasilje u Gujaratu, jedan od najgorih vjerskih nemira u Indiji, dovelo je do smrti više od 1.000 ljudi, većinom muslimana. Gujarat je tada vodio aktuelni indijski premijer Narendra Modi kao glavni ministar, a njegova hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata još uvijek njime vlada.

Zvaničnik Panchmahalsa rekao je Reutersu da je savjetodavni odbor okružnog zatvora preporučio puštanje nakon razmatranja vremena koje je njih 11 provelo u zatvoru i njihovog dobrog ponašanja.

“Činjenica je da su proveli skoro 15 godina u zatvoru i da su imali pravo na pomilovanje”, rekao je Sujal Jayantibhai Mayatra.

Indijski zakoni dopuštaju osuđenicima da traže pomilovanje nakon 14 godina u zatvoru, rekli su dužnosnici.

(Klix.ba)