Skip to main content

Zaštitnik građana: Zataškavaju se kršenja prava manjina u Zrenjaninu

Građani 02. апр 2014.
< 1 min čitanja

Zaštitnik građana u Zrenjaninu upozorio je da se na teške oblike kršenja prava nacionalnih manjina po pravilu reaguje najblažom kvalifikacijom krivičnih dela, kao i da se mnogi napadi često zataškavaju i ostaju nerešeni.

U godišnjem izveštaju Zaštitnika navodi se da su prošle godine u Zrenjaninu registrovana dva slučaja teških oblika kršenja prava nacionalnih manjina. Ističe se napad na kuću romske porodice u Čenti i nestanak table sa nazivom naseljenog mesta Klek koji je bio ispisan na rumunskom jeziku.

Zaštitnik u izveštaju navodi da o tim, ali i drugim incidentima nije bilo reči, odnosno saopštenja na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova – Policijske uprave Zrenjanin, već je ombudsman za to saznao iz medija. „Sve ovo se ne može drugačije tretirati nego kao pokušaji da se incidenti ove vrste zabašure i strpaju pod tepih kako bi javnost ostala uskraćena za ove informacije, odnosno kao zataškavanje napada na nacionalne manjine“, piše u izveštaju zaštitnika građana. Zaštitnik je ukazao i na slučajeve teških oblika kršenja prava nacionalnih manjina koji su ostali nerešeni.

Iz Policijske uprave Zrenjanin saopšteno je da policija postupa po prijavi, a da kvalifikaciju krivičnih dela vrši nadležno tužilaštvo. U toj policijskoj upravi navode da je procenat rasvetljavanja krivičnih dela koja su verski, etnički ili rasno motivisana
„zadovoljavajući“, precizirajući da su sva četiri takva krivična dela u 2013. godine rasvetljena. „U 2012. godini bilo je tri dela koja su takođe rasvetljena, a 2011. godine od 10 dela, šest su rasvetljena. Nerasvetljena su ostala dva grafita i dve cedulje sa uvredljivim sadržajem“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)