Skip to main content

Zajedno: Umesto 25, građani Tomaševca putuju 60 kilometara do Zrenjanina

Vojvodina 19. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Uprkos obećanjima, niko i dalje nije 'mrdnuo prstom' da išta po tom pitanju uradi"

Pokrajinski odbor stranke Zajedno upozorio je danas da građani sela Tomaševac u Banatu, zbog zatvaranja mosta preko Tamiša za drumski saobraćaj, umesto 25 moraju da putuju 60 kilometara do Zrenjanina.

“Meštanima nekoliko okolnih sela ovo predstavlja ogroman problem, pošto je most od vitalnog značaja za njih. Tomaševčani su osuđeni na okolni, duži i lošiji put do Zrenjanina. Tek da ne govorimo o problemima koje trpe prosvetni i zdravstveni radnici, poljoprivrednici i svi oni koji borave i rade na teritoriji ovih sela”, naveli su iz Zajedno u saopštenju za javnost.

Dodali su da, uprkos najavama i “silnim obećanjima” od strane opštinskih vlasti u Zrenjaninu da će cela situacija biti rešena izgradnjom novog pontonskog mosta, niko i dalje nije “mrdnuo prstom” da išta po tom pitanju uradi.

Reč je o mostu koji spaja sela Orlovat i Tomaševac kod Zrenjanina, a za koji iz stranke Zajedno tvrde da je, uprkos zatvaranju za drumski saobraćaj zbog nebezbednosti, u upotrebi za železnički transport “ogromnih tovara” do fabrike guma LingLong.

“Pozivamo gradske vlasti u Zrenjaninu da umesto što obećavaju kule i gradove poprave jedan most kako bi ljudi, u 21. veku, mogli da se kreću slobodno i bezbedno”, navodi se u saopštenju za javnost.

Pomenuti drumsko – železnički most, koji datira iz 1880. godine, u izuzetno je lošem stanju.

Zvanično je zatvoren za automobile i druga vozila od 2020. godine, ali su ga vozači i nakon toga prelazili na sopstvenu odgovornost.

Prošle godine je najavljena izgradnja novog mosta na Tamišu, koji bi trebalo da se nalazi na oko 65 metara uzvodno od postojećeg, čime bi se odvojio železnički i drumski saobraćaj.

(Autonomija, foto: N1)