Skip to main content

Racije protiv neonacista u Nemačkoj, zabranjena ekstremistička organizacija Hamerskinsi

Planeta 19. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Desni ekstremizam je najveća ekstremistička pretnja našoj demokratiji"

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) zabranila je desničarsko ekstremističko udruženje Hamerskins Dojčland (Hammerskins Deutschland), kao i njegove regionalne ogranke i podorganizaciju Tim 38 (Crew 38).

Policija je u utorak rano ujutru pretresla stanove 28 osumnjičenih članova organizacije, u 10 pokrajina. Racija je bila usmerena samo na osumnjičene vođe. Ukupan broj članova procenjen je na oko 130.

Udruženje je delovalo protiv ustavnog poretka i međunarodnog razumevanja, stoji u obrazloženju zabrane. Pored toga, svrha i aktivnosti udruženja bili su u suprotnosti sa krivičnim zakonom.

Na koncertima grupe su i ljudi izvan organizacija vrbovani za ekstremne desničarske ideje. Članovi udruženja su aktivni i u borilačkim sportovima. Nudili su se, prema informacijama bezbednosnih krugova, i kao služba obezbeđenja ekstremističkih skupova.

Neonacistička grupa je izdanak organizacije iz SAD i postoji od ranih 1990-ih. Svako ko je želeo da se pridruži morao je da prođe različite faze pre nego što mu se prizna status punopravnog člana.

Među desničarskim ekstremističkim organizacijama koje su poslednjih godina zabranjene u Nemačkoj su Kombat 18 (Combat) i Nordadler. Kako navodi ministarstvo, ovo je 20. desničarska ekstremistička organizacija koju je zabranilo.

Zabrana je „snažan udarac protiv organizovanog desničarskog ekstremizma“, rekla je ministarka Fezer. Na taj način se šalje „jasan signal protiv rasizma i antisemitizma“.

Desni ekstremizam je kao i dosad „najveća ekstremistička pretnja našoj demokratiji“, istakla je Fezerova. „Zbog toga nastavljamo sa punom odlučnošću, da uništimo desničarske ekstremističke strukture“.

(dpa, foto: Jens Büttner/dpa)