Skip to main content

Šef UN: Ljudi gledaju u svetske vođe da im pokažu izlaz iz globalnog ‘nereda’

Planeta 19. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Svetu je potrebno delovanje odmah a ne samo još reči"

Vođe sveta razorenog ratom, klimatskim promenama i upornim nejednakostima okupile su se danas u UN da čuju šefa te organizacije kako ih poziva da preduzmu ujedinjenu akciju da se suoče sa ogromnim izazovima čovečanstva.

„Naš svet postaje lud. Rastu geopolitičke tenzije, rastu globalni izazovi. Mi izgledamo kao da smo nesposobni da se udružimo i odgovorimo“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas na otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine svetske organizacije.

On je rekao da UN i način na koji zemlje sarađuju mora da se menja da se suoči sa tom erom.

„Svet se promenio. Naše institucije se nisu promenile. Ne možemo efikasno da se suočimo sa problemima kakvi jesu ako naše institucije ne odražavaju svet kakav jeste. Umesto da rešavamo probleme one rizikuju da postanu deo problema“, rekao je Gtereš.

On je rekao da je svetu potrebno delovanje odmah a ne samo još reči da bi se rešavala pogoršana klimatska situacija, eskalacija sukoba, „dramatični tehnološki poremećaji“ i globalna kriza troškova života koja povećava glad i siromaštvo.

Jednonedeljna generalna debata Generalne skupštine UN prvi je puni skup svetskih lidera od početka pandemije kovida 19, i predviđeno je da će govoriti 145 vođa.

Ali prvi put u više godina američki predsednik Džo Bajden koji će govoriti na Generalnoj skupštini ubrzo posle šefa UN će biti prvi vođa iz pet zemalja članica Saveta bezbednosti UN koje imaju pravo veta.

Predsednici Kine, Rusije i Francuske, Si Đinping, Vladimir Putin i Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak neće prisustvovati skupu u UN ove godine.

Očekuje se da u centru pažnje bude ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji lično prisustvoje.

(Beta, foto: Beta/AP)