Skip to main content

Zajedno! traži od gradonačelnika da osudi nasilje nad aktivistima u Novom Sadu

Vojvodina 22. мај 2023.
3 min čitanja

Marija Vasić i Radivoje Jovović, kopredsednici Gradskog odbora Zajedno! u Novom Sadu, pozvali su danas u otvorenom pismu gradonačelnika Milana Đurića da reaguje „na brojne slučajeve fizičkog prebijanja, pretnji, prisluškivanja i pritisaka“ kojima su izloženi članovi te stranke u Novom Sadu, ali i drugi građani i aktivisti, „samo zato što su slobodno delovali i govorili“.

Između ostalog, u otvorenom pismu oni zahtevaju od Đurića da javno osudi progon aktivnih građana i opozicionih političara, a da će u suprotnom biti jasno da se on postavio „u neprijateljski rov koji su iskopale kompanije prljavog kapitala, organizovani kriminal i zloupotrebljene državne službe“.

„Podsećamo Vas i javnost da nikakva reakcija nadležnih institucija nije došla na slučaj pretnji našim i drugim aktivistima u ulici Ive Andrića, kada je nekoliko muškaraca iz vozila zaustavljenog na pešačkom prelazu pretilo izvađenim štanglama, dok je vozač izvadio i pištolj kojim je mahao i izgovarao pretnje smrću. Ovaj slučaj je uredno prijavljen nadležnima i nikada nikakvu reakciju na isti nismo dobili“, navodi se u otvorenom pismu.

Podsećaju i da je Grad protivzakonito angažovao privatno obezbeđenje InterSec, koje je ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u julu 2022, sadistički prebijalo naše istaknute članove i druge Novosađanke i Novosađane. Ističu kako je tom prilikom „policija slušala naređenja batinaša„, koji su ljudima onemogućavali disanje, dok su ih on i njegov prethodnik i šef Miloš Vučević „samo podržali u tome“.

„InterSec i dan-danas deluje kao obezbeđenje Gradske kuće, Vaše kancelarije“, stoji u pismu.

Takođe, podseća se i na tri fizička napada na njihove prostorije, kao i skorašnji napad na Petrovaradinskoj tvrđavi kada im je otet transparent, o kojima se Đurić nikada nije izjasnio, kao ni u vezi sa napadom kada je u kafiću Teatar, „u prisustvu dva policijska službenika“ neidentifikovani muškarac pokušao da Radivoja Jovovića odgura u ćošak kafića, zahtevajući da „oni nešto reše“.

Takođe, iz Zajedno! podsećaju i na napade policajaca bez identifikacije na njihove članove i druge aktiviste na Šodrošu, a dodaju i da se na fasadi ispod prozora stana člana Zajedno! Srđana Đurića redovno crtaju kukasti i „keltski“ krstovi, na šta takođe izostaju odgovori nadležnih.

„Uhapšeni smo i privedeni na desetine puta, svaki put kad smo legitimno delovali kao slobodni građani u odbrani javnog interesa i zakona – koji Vi i Vaše lažne institucije redovno kršite. Politički performansi i aktivizam okvalifikovani su kao krivična dela, a našim članovima i saradnicima, Radivoju Jovoviću, Mladenu Cvijetiću, Isidori Čeleketić (Omladinsko studentska akcija), Srđanu Đuriću, i drugima, Vi i Srpska napredna stranka crtate mete na čelo“, navodee u svom pismu VAsić i Jovović.

Ističu i da se članovi Zajedno! prisluškuju svakodnevno, da se pojavljuju siledžije sa torbicama i „patriotskim“ porukama na majicama na mestima na kojima se i oni pojavljuju – na ulici, u autobusima, pred kancelarijama i zgradama u kojima žive, stavljajući im do znanja da su „pod nadzorom“.

Navode da ih to sve neće zastrašiti, jer postoje ljudi „koji ne uzmiču od svojih uverenja, pa makar im to bilo poslednje“.

„Đuriću, ima li u Vama snage da javno i suštinski pozovete na odgovornost onih koji su činili zlodela i progon slobodnih ljudi?. Novi Sad Vam, nikako, neće zaboraviti biografiju zločina Vašeg političkog nedelovanja! Ali mogao bi, delom, da oprosti. Sada je trenutak za izjašnjavanje, i nikako kasnije“, zaključuju u svom pismu Vasić i Jovović.

(Autonomija, foto: Zajedno!)