Skip to main content

Za evropsku Vojvodinu bez LSV

Info 16. мар 2008.
3 min čitanja

Demokratska stranka i G17 plus zvanično su juče formirali predizbornu koaliciju za nastup na pokrajinskim izborima 11. maja. Dve stranke će tako zajednički nastup na majskim opštim izborima imati na svim nivoima, pošto je, pored lokalni i pokrajinskih, u subotu postignut dogovor o stvaranju koalicije i za parlamentarne izbore. Potpise na sporazum o formiranju koalicije, čiji je puni naziv „Za evropsku Vojvodinu – Demokratska stranke – G17 plus – Boris Tadić „, stavili su predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora DS Miloš Gagić i potpredsednik Izvršnog odbora G17 plus Tomislav Stantić, a brojne funkcionere obe stranke koji su prisustvovali svečanosti u „Master centru“ Novosadskog sajma predvodili su potpredsednik DS Bojan Pajtić i lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Pajtić i Dinkić su na konferenciji za novinare izrazili uverenje da će koalicija „Za evropsku Vojvodinu“ odnosno „Za evropsku Srbiju“, u okviru koje će DS i G17 plus nastupiti na parlamentarnim izborima, odneti ubedljivu pobedu.

– Formirali smo pobedničke liste za oba izborna nivoa i uveren sam da ćemo nakon izbora biti okosnica i nove Vlade Srbije i novog Izvršnog veća Vojvodine – kazao je potpredsednik DS koji je i predsednik vojvođanske vlade.
Pajtić je rekao da su DS i G17 plus zacrtale tri cilja: bolji život građana Vojvodine i Srbije, nastavak evropskih integracija i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

– Svako kome su bliski ovi ciljevi može da bude naš partner – poručio je Pajtić.
Lider G17 plus izrazio je, pak, očekivanje da će majski izbori biti referendum na kojem će se građani izjašnjavati o putu u Evropu ili o putu u samoizolaciju, uz opasku da je „apsolutno uveren u to da će se većina građana ipak opredeliti za evropsku Srbiju”.

Osim ove dve stranke, na zajedničkoj listi za pokrajinske izbore naći će se i predstavnici nacionalnih zajednica iz Vojvodine, kao i stranaka koje zastupaju političke interese tih zajednica, a cilj je, kako je rečeno, da u parlamentima Srbije i APV bude preslikana struktura stanovništva.
– Na listama za parlamentarne i pokrajinske izbore biće tako predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Sandžačke demokratske partije, Zajednice Rumuna, te predstavnici romske i vlaške zajednice i drugi – predočio je Pajtić
U koaliciji „Za evropsku Vojvodinu“, sva je prilika, ipak se neće naći i Liga socijaldemokrata Vojvodine, dok je tome veoma blizu Srpski pokret obnove.

– Smatramo da je bolje da u Vojvodini proevropske snage nastupaju na izborima u više kolona – da jednu predvode DS i G17 plus, drugu udružene mađarske stranke a da LSV predvodi proautonomističke stranke. Što se tiče koalicije za parlamentarne izbore, smatramo da tu ima mesta za LSV, koja samostalno ne može da prebaci izborni prag ali je podržala Borisa Tadića na predsedničkim izborima i opredeljena je za nastavak evropskih integracija i očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije – naveo je potpredsednik DS Bojan Pajtić napomenuvši da će rezultat pregovora o eventualno zajedničkoj koaliciji sa LSV i SPO biti poznat „za nekoliko dana“.

Prema juče potpisanom sporazumu, na izbornoj listi koja će se nadmetati za mandate koji se na pokrajinskim izborima osvajaju po proporcionalnom izbornom sistemu, biće 13 kandidata G17 plus i 47 kandidata DS, u čijoj će kvoti, pored predstavnika nacionalnih zajednica, najverovatnije biti i kandidat(i) SPO. Prema saznanjima našeg lista, među sigurnim kandidatima DS su Bojan Pajtić, zatim predsednik vojvođanskih demokrata Dušan Elezović, Miloš Gagić, aktuelni pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i šef poslanika DS u vojvođanskoj skupštini Dragoslav Petrović, te Borislav Novaković, potpredsednik Skupštine APV.

Među kandidatima G17 plus su Ivana Dulić Marković, potpredsednica stranke i šefica vojvođanskog ogranka stranke, kao i potpredsednici Pokrajinskog odbora – Aleksandar Radonjić, Branimir Mitrović i Goran Kaurić.
Vojvođanski izbori, podsetimo, održaće se po kombinovanom izbornom sistemu – 60 poslanika bira po proporcionalnom sistemu a drugih 60 po većinskom, pri čemu je Vojvodina podeljena u 60 izbornih jedinica. Detalji o nastupu koalicije „Za evropsku Vojvodinu“ po većinskim sistemu juče nisu obelodanjeni, ali po saznanjima „Dnevnika”, G17 plus će najverovatnije imati kandidate u četiri izborne jedinice, dok će u isto toliko jedinica obe stranke istaći svoje predstavnike. U preostale 52 izborne jedinice u trku za mandat će ići samo izabranici demokrata. Inače, Mlađan Dinkić je juče potvrdio da će G17 plus na zajedničkoj listi za parlamentarne izbore imati 60 kandidata.

Denis Kolundžija, Dnevnik