Skip to main content

Kostreš i Mađarska koalicija očekuju da policija spreči bilo kakve incidente

Autonomija 17. мар 2008.
2 min čitanja

pastor.jpg Kako nam je potvrdio lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, Republika Mađarska sutra će priznati nezavisnost Kosova. U međuvremenu, lideri Mađarske koalicije Šandor Pal i Andraš Agošton, kai i sam Pastor, danas će u Budimpešti održati konferenciju za novinare, na kojoj će predstaviti svoju koaliciju i politički program. Ipak, oni veruju da će novinare najviše zanimati kakve će probleme vojvođanskim Mađarima doneti odluka vlade da prizna nezavisnost Kosova. S druge strane, visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić juče je izjavio da postoji opasnost od izbijanja incidenata u delovima Vojvodine gde žive pripadnici mađarske manjine kada Budimpešta prizna nezavisnost Kosova.

– Te podatke dobili smo od poverljivih, obaveštajnih izvora, a ukoliko nemilih događaja zaista bude – odgovornost će snositi vlasti – rekao je Mirčić. Međutim, lideri Mađarske koalicije ne veruju da bi u Vojvodini moglo biti incidenata zbog priznanja nezavisnosti Kosova, smatrajući da bi u slučaju bilo kakvog incidenta policija zaštitila građane i njihovu imovinu. Pastor čak smatra da je Mirčićeva izjava „zlonamerna, jer stvara osećanje straha kod ljudi i podseća ih na radikalnu retoriku iz devedesetih godina“.

– On indirektno ohrabruje ekstremne snage od kojih bi se moglo očekivati takvo ponašanje – smatra Pastor. Šandor Pal kaže da Mađarima ne preti nikakva opasnost, „jer policija zna svoj posao“, dok Agošton kaže kako ne veruje da bi uopšte moglo biti incidenata. On takođe kaže da je Mađarska suverena država te da na njene odluke ne mogu uticati vojvođanski Mađari. Agošton kaže da o tome svedoči i činjenica da mađarska vlada ne podržava uvek ni koncepciju mađarske autonomije u Vojvodini.

Predsednik Skupštine Vojvodine i pokrajinskog Saveta za bezbednost Bojan Kostreš kaže za GL da će situacija u Vojvodini biti složena ako Mađarska prizna nezavisnost Kosova, te da bi u tom slučaju „svi državni organi, prevenstveno policija, morali preuzeti preventivne mere da zaštite građane“.

– Ubeđen sam da će policija raditi svoj posao, ali ovo i jeste jedan od razloga što sam tražio da Vojvodina formira policijsku upravu. Jer, tako bismo mogli direktnije rešavati ovakve probleme – rekao nam je on i dodao da „svi građani Vojvodine, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, moraju biti zaštićeni, nezavisno od toga kako će se njihove matične države ponašati u pogledu Kosova“.

– Ne vidim nikavu paralelu između odluka Republike Mađarske i vojvođanskih Mađara. Ako Budimpešta prizna nezavisnost Kosova, ne vidim zašto bi neko u Vojvodini zbog toga imao problema – kaže on. Kostreš je prokomentarisao i izjave Milorada Mirčića.

– Ako gospodin Mirčić ima neka saznanja, predlažem mu da o tome obavesti policiju i Bezbednosno-informativnu agenciju. A ako je to njegov proizvoljni stav, onda on na ovakav način ne bi smeo najavljivati bilo kakvu nestabilnost. Kada je neko na viskoj poziciji, u vrhu jedne tako velike stranke kakva Srpska radikalna stranka, njegove reči mogu ozbiljno uznemiriti javnost i izazvati probleme – zaključio je Kostreš.

Gradjanski list