Skip to main content

U Subotici održana proslava 160. godišnjice mađarske revolucije

Info 16. мар 2008.
< 1 min čitanja

Recimo „da” politici koja zastupa manjinske interese i njihovu samoupravu i recimo „da” Evropi. Ali, nemojmo nasesti na priče onih koji na predstojećim izborima traže naše glasove, jer žele odlučivati o nama, ali bez nas. Umesto toga, nastojmo da sami odlučujemo o sebi – rekao je preksinoć predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Laslo Joža na proslavi 160. godišnjice Mađarske revolucije, održanoj ispred Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ u Subotici.

U tom kontekstu Joža je pozvao predstavnike ostalih manjinskih zajednica, ali i političare većinskog naroda koja zastupaju proevropsku opciju, da zajednički pokušaju da ostvare željeni cilj – priključenje Srbije na put evropskih integracija. Uz to je potvrdio i da će koalicija „Mađarska sloga“, nakon uspeha na nedavno završenim predsedničkim, zajedno nastupiti i na predstojećim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Proslavi Dana mađarske revolucije prisustvovao je i predsednika Mađarske akademije nauka i umetnosti Silvester E. Vizi, koji zajedno sa Laslom Jožom na zgradi „Nepkera“ otkrio bistu revolucionaru Lajošu Košutu, koju je izradio Laslo Sarapka. Svečanosti ispred „Nepkera“ prisustvovali su i ambasador Mađarske u Beogradu Šandor Pap, potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Šandor Egereši, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, kao i gradonačelnik Subotice Geza Kučera.

Dnevnik