Skip to main content

YIHR: Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici koriste za targetiranje aktivistkinja

Građani 20. мај 2024.
2 min čitanja

"Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš"

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je danas od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcioniše televiziju Pink zbog targetiranja njihovih aktivista.

U saopštenju te organizacije precizirano je da je televizije Pink tokom gostovanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u nedelju 19. maja, s ciljem prljave kampanje usmerene protiv pokreta Kreni-Promeni, emitovala fotografije i izjave aktivistkinje YIHR Mile Pajić i preminule dramaturškinje i aktivistkinje Borke Pavićević, osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije prvi put da komentarom ovakvih video materijala tokom svog gostovanja normalizuje i podstiče političku propagandu, mržnju i nasilje, upozorava se iz YIHR.

„Zaštitnik građana, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija moraju reagovati kako bi se ova praksa zloupotrebe televizijskog sadržaja zaustavila. Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš“, upozoravaju iz YIHR.

Da je reč o praksi targetiranja mirovnih aktivistkinja, navodi se u saopštenju, govori i podatak da je programska direktorka YIHR Sofija Todorović u petak 18. maja primila preteće pozive i poruke uznemirujuće sadržine uz upozorenje da će njen broj telefona biti objavljen na Telegram grupama gde se dele sadržaji koji pozivaju na mržnju i nasilje, o čemu je obaveštena policija.

„Manipulisanje sadržajem privatnih fotografija aktivistkinje Mile Pajić svedoči u prilog činjenici da je u toku targetiranje mladih koji imaju drugačiji stav od predstavnika vlasti po pitanju ratne prošlosti. Ni premijer Vučević ni predsednik Vučić do danas nisu osudili pretnje koje su upućene aktivistkinjama YIHR, među kojima je i Mila Pajić, zbog toga što su podržale usvajanje teksta rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici“, podsećaju iz YIHR.

Dodaje se da su u pomenutom video snimku zloupotrebljene izjave Save Manojlovića, Dušana Teodorovića, Biljane Stojković i Dušana Petričića, a van konteksta je iskorišćen isečak iz video materijala YIHR kako bi se obmanula javnost.

„Na ovaj način Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici, koje je prevashodno uvreda za porodice žrtava, koriste i kao sredstvo za targetiranje aktivistkinja kao i udruženja koji pozivaju predstavnike vlasti da podrže tekst rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici o kom će se glasati u četvrtak 23. maja. Na taj način istaknuti pojedinci i organizacije civilnog društva i njeni predstavnici postaju kolateralna šteta obračuna političkih partija u kojima su sva sredstva dozvoljena“, zaključuju iz ove organizacije.

(Autonomija)