Skip to main content

Šta dosad znamo o Marku Bosancu ‘Bosketu’ i njegovim ‘montopovcima’

Info 20. мај 2024.
2 min čitanja

Bosanac je vlasnik firmi "Montop Pro", "Montop HRS", "Montop Group", "Monto Pro Technology". Samo u prošloj godini ove firme su prihodovale oko 3,9 milijardi dinara

Vlasnik „Montop“ grupacije Marko Bosanac, poznatiji kao Boske, ponovo je bio jedan od predvodnika skandiranja na mitingu Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Bosanac je ponovio svoju ulogu iz decembra 2023. godine, te je ponovo uz megafon uzvikivao parole „Srbija, „Pobeda“ i slično.

Nakon što se prošlog decembra pokazalo da skandiranje na mitingu vladajuće stranke ume da privuče pažnju, posetioci na Spensu su ponovili atmosferu.

Bosanac je vlasnik firmi „Montop Pro“, „Montop HRS“, „Montop Group“, „Monto Pro Technology“. Samo u prošloj godini ove firme su prihodovale oko 3,9 milijardi dinara. Deo toga dolazi iz poslova u kojima su naručioci država, javna preduzeća i lokalne samouprave.

Najnoviji projekat Bosanca je firma „Voj Kop“, firma osnovana u januaru ove godine. Za kratko vreme ova kompanija je uspela da se uključi u poslove vredne oko 100 miliona dinara.

Naručilac poslova u ovom slučaju je preduzeće „Vode Vojvodine“, a izvođači su kompanija u vlasništvu države „Tamiš Dunav“ i „Voj Kop“.

Bosanac je pažnju javnosti privukao i u martu ove godine, kada je postao tema obraćanja javnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Razlog tome je što je list Nova pisao da je Bosanac, čija firma je između ostalog dobila i vredan posao očitavanja brojila, saradnik Miloša Vučevića, a ne predsednika Vučića.

Vučić je, pokazujući naslovnu stranu novina, rekao da Bosanca niti poznaje, niti zna za njegovu firmu.

„Izvinjavam se što ovako govorim o njemu, verujem da radi u skladu sa zakonom“, rekao je tada Vučić, te je Bosancu poželeo sve najbolje.

Vučić se tada osvrnuo i na optužbe da je Bosanac učestvovao u tuči između demonstranata protiv Rio Tinta i nepoznatih momaka na Mostu slobode u decembru 2021. Protiv njega je bila podneta krivična prijava zbog toga, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Nosilac opozicione liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Borislav Novaković iznosio je niz optužbi na račun Bosanca, od nasilja do kupovine glasova. U nekoliko navrata dolazilo je i do verbalnih okršaja između Novakovića i sadašnjeg premijera Miloša Vučevića.

„Ko je kriminalac, ili ne izvolite na sud pa dokažite. I da vam kažem nešto, Marka Bosanca koga spominjete, kažete da je on kriminalac, za šta je osuđivan? Za nasilničko ponašanje? A vi ste bili za kriminal pred Specijalnim sudom i pobegli kod sudije za prekršaje“, rekao je Vučević u decembru 2022. godine.

(Radio 021, foto: Dragan Gojić)