Skip to main content

YIHR: EPP da se izjasni da li podržava to što SNS u svom članstvu ima osuđenog ratnog zločinca

Aktuelno 08. sep 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji zatražila je danas od Narodne biblioteke ‘Dositej Novaković’ u Negotinu da ne ustupi javni prostor za promociju knjige Veselina Šljivačanina, osuđenog ratnog zločinca“, koja je zakazana za 9. septembar.

YIHR u saopštenju navodi da „posebno zahteva od Evropske narodne partije (EPP) da se izjasni da li podržava to što Srpska napredna stranka (SNS), bez obzira na kritike EPP od pre četiri godine, u svom članstvu i dalje ima osuđenog ratnog zločinca“.

„U Srbiji još nema zakonskih prepreka da osuđeni ratni zločinci koriste javne ustanove tako što negiraju svoje zločine kroz predstavljanje knjiga, nastupe na izborima ili televizijskim emisijama, kao i državnim svečanostima, jer je vladajuća većina 2016. godine izuzela poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) i Međunarodnog suda pravde (MSK/ ICJ) iz člana 387. Krivičnog zakonika“, navodi se u saopštenju.

YIHR dodaje da „Šljivančanin kao i svaki drugi građanin ima građansko pravo da promoviše svoje knjige u privatnim prostorima i o svom trošku, ali ukoliko to radi u javnoj ustanovi i sa državnom podrškom – onda je jasno da je reč o glorifikaciji osuđenog ratnog zločinca – koji je i dalje član vladajuće, Srpske napredne stranke“.

(Beta)