Skip to main content

Vojvođanska partija: Podrška izbornoj listi Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani

Info 18. мар 2022.
< 1 min čitanja

Vojvođanska partija podržala je danas izbornu listu nacionalnih manjina “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” i dodala da se za predstojeće parlamentarne izbore kao imperativ nameće pitanje vraćanja Vojvodine u Skupštinu Srbije.

Vojvođanska partija je u saopštenju za javnost navela da podržava “jedinu vojvođansku listu” na predstojećim izborima za Skupštinu Srbije, zato što “glas Vojvodine mora da se čuje”.

“Ime Vojvodine gotovo da se više i ne pominje, za vlast i opoziciju u Srbiji ona je nešto što se podrazumeva i doživljavaju je kao ‘severnu Srbiju’ ili ‘severnu srpsku pokrajinu’, što je netačno i ponižavajuće u odnosu na sve ono što ona jeste i što bi uvek trebala biti”, naveo je predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

Ocenio je da je višedecenijski odnos centralnih vlasti Srbije prema građanima Vojvodine “više nego zanemarujući” i zasniva se na principu “eksploatacije vojvođanskih resursa”, u korist centralnog budžeta iz kojeg se Vojvodini “gotovo ništa ne vraća srazmerno tome koliko je njeno učešće u punjenju istog”.

Regionalizacija i decentralizacija, kao osnovni principi jednakosti i pravičnosti zajedničkog života u okviru jedne složene države kakva jeste Srbija, nešto su što je potrebno svim njenim građanima, bez obzira da li žive u Vojvodini ili bilo kom drugom njenom delu”, kazao je Odžić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina se suočava sa elementarnim infrastrukturnim problemima, od trošnih puteva do neispravne pijaće vode, zagađenja životne sredine, neadekvatnog odnosa države prema poljoprivredi, iseljavanjem stanovništva i negativnim prirodnim priraštajem.

“Brojni su problemi građana Vojvodine koji su nevidljivi za politiku beogradskog kruga dvojke i njegove protagoniste”, ocenio je Odžić.

(Autonomija)