Skip to main content

Kula: Opština sa najvećim brojem vanrednih izbora u Vojvodini

Vojvodina 18. мар 2022.
3 min čitanja

Lokalni izbori u Kuli trebalo je da budu održani krajem 2022. godine, ali su raspisani za 3. april nakon što je predsednik opštine Damjan Miljanić podneo ostavku na tu funkciju. Kuljani su tako postali svojevrsni vojvođanski rekorderi jer odbornike za lokalni parlament vanredno biraju čak peti put.

Kao razlog za podnošenje ostavke Miljanić je naveo činjenicu da će u aprilu biti održani predsednički i parlamentarni izbori i da je „logičan splet okolnosti“ da se izbori spoje, imajući u vidu da je 2022. izborna godina i na lokalnom nivou.

Informacija o ostavci predsednika stigla iz – Leskovca

Da predsednik kulske opštine namerava da podnese ostavku javnost je najpre obaveštena na jednom lokalnom leskovačkom portalu bliskom Srpskoj naprednoj stranci, mesec dana pre nego što je Miljanić svoje sugrađane o tome obavestio u vojvođanskom listu „Dnevnik“.

Vlada Srbije je u međuvremenu imenovala Privremeni organ opštine Kula, koji će upravljati opštinskim poslovima do završetka lokalnih izbora, a na čelu tog tela našao se upravo Miljanić, inače član Srpske napredne stranke.

Miljanić je na funkciju predsednika opštine Kula stupio 24. januara 2019. godine, nakon izbora za odbornike Skupštine opštine koji su održani 16. decembra 2018. godine. Na tim izborima pravo glasa iskoristilo je 49,72 odsto birača, a Srpska napredna stranka je osvojila 61,78 odsto glasova, što joj je donelo čak 26 od ukupno 37 mandata.

Drugo mesto zauzela je Socijalistička partija Srbije sa osvojenih 11,67 odsto glasova i pet odborničkih mandata, a u lokalni parlament ušli su još samo Grupa građana „Kritična masa – Slobodan Rajačić“ sa četiri i Pokret obnove Kraljevine Srbije sa dva mandata. Ispod cenzusa, koji je na tim izborima bio pet odsto, ostali su Pokret socijalista, Srpska radikalna stranka, PUPS i Ruska stranka.

Proglašene liste i imena svih odborničkih kandidata

Pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u Kuli imaće 34.317 birača, a za 37 odborničkih mandata nadmetaće se najmanje tri izborne liste, koliko je do sad proglasila Opštinska izborna komisija. Rok za podnošenje izbornih lista istekao je 13. marta u ponoć.

Prva na glasačkom listiću biće Srpska napredna stranka, čiju listu pod nazivom „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ predvodi aktuelni predsednik Privremenog organa Damjan Miljanić. Pod rednim brojem dva naći se izborna lista Socijalističke partije Srbije na kojoj je dvadeset odborničkih kandidata, dok je na trećem mestu lista pod nazivom „Zajednica Srba“, na čelu sa lekarom Dušanom Kuljančićem.

Poziciju broj četiri „zadužila“ je lista koalicije koju čine Dosta je bilo, Narodna stranka Vuka Jeremića i Ruska stranka, dok je na petom mestu izborna lista Grupe građana „Kritična masa – za pobedu“. Šesto mesto na glasačkom listiću pripalo je izbornoj listi Srpske radikalne stranke, a na poslednjem, sedmom mestu našla se lista Grupe građana „Kuljani i naš grad – Ujedinjeni za pobedu Kule“.

Kakva je atmosfera u Kuli uoči izbora, proverila je ekipa N1, koja je građane pitala šta ih muči i šta očekuju od narednog saziva lokalnog parlamenta. I nismo uspeli – kada bismo pomenuli izbore ili probleme, prolaznici su okretali glavu od naše kamere. Jedini Kuljanin koji je pristao da bez straha govori za N1, kaže da problema – nema.

„Voleo bih da nastave isto kao što su radili dosad. Samo nek se radi“, kaže sagovornik N1.

N1: Zadovoljni ste, nema problema?

Sagovornik: Ja ne vidim problem nikakav.

„Toplo i sigurno u srcu Bačke“ – poručuju sa zvaničnog sajta opštine, hvaleći se idealnim uslovima za poljoprivredu i sa čak 40.000 hektara najkvalitetnijeg zemljišta.

U centru mesta zetekli smo grupu lokalnih aktivista koji prikupljaju potpise za listu oformljenu pred lokalne izbore.

„Kula je bila nekada grad sa 17.000 zaposlenih samo u namenskoj industriji, koja više ne postoji. U našim političkim prevratima ostalo je to da iza svih tih političkih organizacija nije ostalo puno. Zapravo, nije ostalo ništa. Ono što se dešava u poslednjih deset godina jeste da dolaze neki investitori koji ne vrednuju naše radnike i naše ljude na pravi način. Plate od 35 do 45 hiljada dinara definitivno ne mogu biti nikakva satisfakcija i poziv mladim ljudima da ostanu ovde“, zaključuje Zlatko Ostojić iz Grupe građana “Kuljani i naš grad“, koja je formirala listu Ujedinjeni za pobedu Kule.

Plate u Kuli 15.000 dinara ispod republičkog proseka

Prosečna neto plata u opštini Kula u decembru 2021. godine iznosila je 59.809 dinara, što je za oko 15.000 dinara ispod republičkog proseka. Među nezaposlenima, kojih je 2.723, više je muškaraca – 1.434.

Na području opštine Kula, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) na dan 30. jun 2021. godine, posluje 460 privrednih društava i 1.189 preduzetničkih radnji. Najpoznatija preduzeća sa teritorije opštine Kula su Fabrika šečera „Crvenka“ i Fabrika biskvita „Jaffa“, koja postoji skoro pet decenija.

Zbog prirodnih potencijala, na području opštine Kula razvijena je poljoprivredna proizvodnja, koja se obavlja na 43.348 hektara, a na teritoriji kulske opštine registrovano je oko 2.200 poljoprivrednih gazdinstava.

(N1)