Skip to main content

Knjiga koja vas tera da se suočite sa teškom istinom o prošlosti

Autonomija 18. мар 2022.
3 min čitanja

"Govori o tome zašto je Srbija izgubila Kosovo i zašto ono ne može više da bude deo Srbije"

Knjiga „Smeh pod vešalima – sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu“ novinara i dramskog pisca Radeta Radovanovića. u sebi sadrži dve knjige – jedna je opšta, politički dobro obrađena priča, u kojoj se dobro zna ko je dželat, a ko je žrtva, dok je druga jedna bogata priča, porodični i prijateljski roman, ocenila je pravna ekspertkinja Vesna Rakić Vodinelić na jučerašnjoj promociji u knjižari “Zenit” u Novom Sadu.

“Što se tiče dokumentarnog i političkog aspekta ovog dela, to je pre svega jedna poštena knjiga, koja je zasnovana na činjenicama, za koje su ponuđeni brojni dokazi”, dodala je Rakić Vodinelić.

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da je u pitanju knjiga „koja vam se ne sviđa na početku, jer vas tera da se suočite sa teškom istinom o prošlosti„.

„Cela ova priča koja pokazuje borbu glavnog junaka za istinu, pokazuje i to da istina istina nije dobrodošla, što je i danas slučaj”, rekao je Radosavljević dodavši da nas Rade Radovanović podseća na stvari koje mi znamo da su se desile, ali da njegova knjiga otvara oči jer ne dozvoljava ljudima da pilatovski peru ruke od prošlosti.

“Ovde bi ljudi najviše voleli da ništa ne znaju o ratu na Kosovu”, konstatovao je Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik “Danasa”, aludirajući na podnaslov knjige.

„Rad Radeta Radovanovića obeležio je jedan težak period, a ova knjiga je jedna brutalna istina o tome šta se dešavalo na Kosovu i šta se dešavalo u Beogradu za vreme bombardovanja“, kazao je Petrović.

Da knjiga Radeta Radovanovića daje dragocen uvid u pomenuto doba, istakao je i publicista Boris Varga.

Ta knjiga govori o tome zašto je Srbija izgubila Kosovo i zašto ono ne može više da bude deo Srbije. Jedan hibrid roman, sa svedočenjima iz haških procesa, zločina u Drenici, Orahovcu, Peći, Đakovici…To je jedna izvrsna i verna rekosnstrukcija. Toliko se činjenica zaboravilo i zato je ova knjiga početak suočavanja sa prošlošću”, ocenio je Varga.

Sam autor odgovorio je na pitanje zašto je izabrao baš ovaj period i tematiku za svoje delo.

“U svim tim periodima i dešavanjima devedesetih godina, mi smo svi bili statisti, učesnici, saučesnici, a o ovomj periodu 1999. godine, periodu bombardovanja i dešavanja užasnih zločina mnogo koji čovek u Srbiji ne zna ili ne želi da sazna, pa sam rešio da sakupim i da pokažem šta se dešavalo. Pored toga, mislim da se u odnosu Srba prema Albancima, još od 1911. godine vidi čitava logika i kontinuitet jednog društva koje zasniva na jednom krvavom cirkusu – lažima, prevarama, obmanama i užasnim zločinima koji se tako ne tretiraju”, rekao je Rade Radovanović.

Novinar i moderator na promiciji Nedim Sejdinović kazao je da je promocija organizovana zbog malog odjeka koji je knjiga u Srbiji imala, jer su mediji bliski vlasti i knjigu i temu kojom se bavi apsolutno ignorisali.

“Knjiga je neverovatan spoj publicistike, raznih političkih uvida i autobiografskih detalja iz veoma traumatičnog perioda rata na Kosovu i NATO bombardovanja, koje je obeležilo sve naše živote”, naveo je on.

Knjiga je objavljena u tri regionalna izdanja, na hrvatskom, srpskom i albanskom jeziku, a promocija je organizovana od strane Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić” u saradnji sa izdavačkom kućom “Most Art Jugoslavija”.

Nina Simović (Autonomija)

Tekst je nastao u sklopu projekta „Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.