Skip to main content

Vojvodina mera za evropsku Srbiju

Autonomija 13. сеп 2008.
3 min čitanja

Izvršno veće VojvodineMože li novi Statut APV da podstakne buđenje regionalizma
Dok se već nekoliko nedelja u nekim političkim krugovima vodi polemika oko toga kriju li se iza novog vojvođanskog statuta neke separatističke tendencije, iz vladajuće koalicije u Vojvodini koja priprema novi najviši pravni akt Pokrajine, poručuju će taj akt biti „ekonomski motor“ regiona, ali i cele Srbije, te da optužbe za separatizam nemaju nikakve osnove. U skladu sa ustavnim zakonom novi statut APV treba da se nađe pred republičkim poslanicima, koji moraju da daju konačnu saglasnost na taj akt kojim će se zaokružiti ovlašćenja pokrajinskih vlasti.

Radnom verijom statuta predviđeno je da Vojvodina dobije vlasništvo nad imovinom, izvorne prihode i nove nadležnosti. Autori tog teksta tvrde da bi, umesto optužbi za separatizam, bilo mnogo bolje da se više razmišlja o decentralizaciji i regionaliazicji i u ostalim delovima Srbije, pošto je trenutno jedino Vojvodina obezbedila institucionalni okvir da konkuriše za sredstva kod evropskih pretpristupnih fondova.

Na ovu prednost Vojvodine ukazuje i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. On napominje da su u tom pogledu bitni i razvojni mehanizmi novog statuta kao što je razvojna banka, ali i druge institucije.
– Cilj je novo poboljšanje infrastrukture i otvaranje novih radnih mesta. Statut mora da bude dalji pokretač razvoja naše pokrajine – kaže Pajtić.
On je rekao i da svaki region bilo koje države u Evropskoj uniji može da uzme velika sredstva za razvoj iz fondova Unije.
I bivši predsednik pokrajinskog parlamenta i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da i drugi delovi zemlje treba da imaju istu mogućnost.

– Zašto bi Vojvodina bila bolja od moravskog regiona sa sedištem u Nišu, ili od Šumadije, ili bilo kog drugog kraja Srbije? Mi treba da pomognemo ovim statutom da nove regije koje će pre ili kasnije nastati na teritoriji Srbije krenu našim putem. Jer ono što mi želimo za Vojvodinu, želimo i za druge regione u Srbiji – kaže Kostreš.
Lider Koalicije „Šumadija“ Branislav Kovačević koji se već godinama zalaže za regionalizaciju Srbije, smatra da novi statut Vojvodine ipak neće uticati na promenu svesti kod građana u pogledu procesa decentralizacije i regionalizacije drugih delova Srbije.

– Ne verujem da će taj Statut dovesti do bitnih promena ni kad je reč o samoj autonomiji Vojvodine, zato što je sam Ustav tako formulisan da ne pruža mogućnost da se Srbija regionalizuje na pravi način – ocenio je on za naš list.
Iako postoji ustavna odredba kojom se svim građanima Srbije garantuje pravo na pokrajinsku autonomiju, to po Kovačeviću ne znači ništa ako u političkoj eliti ne postoji spremnost da se krene u taj proces. On je naveo da je pravo na autonomiju postojala i u nekim ranijim ustavima, ali da nikad nisu obezbeđeni uslovi da se taj proces pokrene.

On je rekao da centralizacija pruža veliku vlast, moć, novac i kontrolu, te da se teško može očekivati da se stranke koje uživaju te „blagodeti“ njih lako i odreknu.
– Još uvek imamao situaciju da lideri iz Beogarda određuju ko će biti predsednici opštinskih i gradskih stranačkih odbora, ili direktori lokalnih javnih preduzeća – dodao je.
Kovačević kaže da je opšte raspoloženje među političkim akterima na nižim nivoima vlasti takvo da je svima „dosta beogradizacije i centralizacije“, ali da je i pored toga jako teško doći do pravnog okvira koji bi stvorio uslove za istinsku decentralizaciju Srbije.

– Kad dođe do toga da takva rešenja treba da se ugrade u Ustav i zakone, onda se priča promeni i dobije sasvim drugačija tumačenja pa se takve težnje odmah vezuju za separatizam – ukazao je on.
Dodao da je zboga toga jako teško građanima objasniti šta je suština decentralizacije.
– Građani shvataju i vide kako se Boegrad gradi, dok svi ostali tonu. Ali, bojim se da će se uslovi za regionalizaciju steći tek kad se sve u Srbiji privatizuje, jer se onda novac više neće nalaziti u državnim kasama, nego u privatnim rukama, i eliti će biti sasvim svejedno kakvo će Srbija imati ustavno rešenje u pogledu regionalizacije – zaključio je on.

(Dnevnik)