Skip to main content

Statut Vojvodine 14. oktobra pred poslanicima

Autonomija 12. сеп 2008.
3 min čitanja

Predlog novog statuta Vojvodine naći će se pred poslanicima pokrajinskog parlamenta 14. oktobra, a potom će biti prosleđen Skupštini Srbije na usvajanje, najavili su danas predsednici Izvršnog veća i parlamenta Vojvodine Bojan Pajtić i Šandor Egereši. „Po Ustavu, izrada novog statuta je naša obaveza i biće ispoštovan zakonski rok od 90 dana nakon konstituisanja Skupštine Vojvodine da on bude izrađen. On će biti bolji od sadašnjeg i omogućiće brži razvoj pokrajine“, izjavio je Pajtić na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, novi najviši akt Vojvodine će biti potpuno u skladu sa Ustavom Srbije, odnosno neće ići „ni iznad, niti ispod njega“. „U izradi ovog dokumenta bili smo ograničeni ustavnim okvirima, nismo prelazili njegove granice, ali smo zato iskoristili sve mogućnosti koje on pruža. Statut će biti razvojni i u njemu će se naći neke nove pokrajinske institucije, poput ombudsmana“, kazao je Pajtić. Dodao je da nije bitno da li će se Izvršno veće tako i dalje zvati, ili će biti preimenovano u pokrajinsku vladu, već su važna šira ovlašćenja Vojvodine u nizu privrednih oblasti, pre svega u poljoprivredi i saobraćaju.
Pajtić je naveo da je prednacrtom statuta predviđeno i osnivanje razvojne banke, koja bi predstavljala korak dalje u odnosu na sadašnje aktivnosti Fonda za razvoj i Fonda za kapitalne investicije Vojvodine. Prema rečima predsednika Izvršnog veća Vojvodine biće formirani i Savet nacionalnih zajednica i Mešovite republičko-pokrajinske delegacije. „Vojvodina neće imati svoju policiju, niti sudstvo, jer to Ustav Srbije ne omogućava. Naravno da nismo zadovoljni svim ustavnim rešenjima, ali dok on važi moramo ga poštovati“, rekao je Pajtić.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kazao je da je uveren da će Ustav Srbije biti promenjen, ali da ne zna kada će se to dogoditi. „Revizija Ustava je neophodna zbog usaglašavanja naših propisa s pravnim normama Evropske unije“, rekao je Egereši i dodao da je postojao visok stepen saglasnosti koalicionih partnera tokom izrade nacrta statuta. Egereši je govoreći u ime stranke kojoj pripada, Saveza vojvođanskih Mađara, kazao da bi za tu partiju bilo prihvatljivije da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast i da potpuno raspolaže svojom imovinom, ali da je u datim okolnostima postignut „za sve prihvatljiv kompromis“.
U medijima su se već pojavile kritike pojedinaca iz narodnjačke koalicijeďż˝ i Srpske radikalne stranke da stavka u prednacrtu statuta Vojvodine prema kojoj se opštine Senta i Kanjiža pripajaju Severno-bačkom okrugu, predstavlja pokušaj da Demokratska stranka „na mala vrata“ uvede teritorijalnu autonomiju u tom delu pokrajine na kojoj je insistirala Mađarska koalicija. Pajtić i Egereši su opovrgli ovakve tvrdnje i kazali da je to stvar neobaveštenosti pojedinih predstavnika opozicionih stranaka jer taj najviši akt Vojvodine još nije sasvim gotov.
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je agenciji Beta da je Subotica oduvek bila centar Severno-bačkog okrugu i da je logično da se Senta i Kanjiža u novom Statutu nađu u njemu, jer mu odavno teritorijalno i pripadaju. „Formiranje Severno-bačkog regiona kojim se te opštine nalaze u Bačkoj je sasvim logična stvar“, rekao je Kostreš i dodao da je više od decenije bilo nelogično što su Senta i Kanjiža bile pripojene Severno-banatskom okrugu.
Funkcioner Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević ocenio je da je novi Statut Vojvodine stranački, a ne pokrajinski akt i da je on potpuno neprihvativ i neustavan, jer je njegov prednacrt morao da prođe kroz Komisiju za statut Skupštine Vojvodine u kojoj se nalaze i predstavnici opozicije. Ristivojević je najavio da će DSS izneti svoj predlog statuta Vojvodine i da će ga ponuditi na široku javnu raspravu, kao i Komisiji za statut Skupštine Vojvodine
 istivojević je najavio da će se to desiti čim vide prednacrt ovog dokumenta „koji je potpuno neprihvatljiv“.
Prema rečima predsednika Izvršnog Veća Vojvodine Bojana Pajtića u toku su još neke konsultacije koalicionih partnera (DS, SVM, G17 plus i SPS), a za desetak dana će biti objavljen u javnim glasilima. Tada će početi dvonedeljna javna rasprava, čiji ishod će sumirati posebna radna grupa Izvršnog veća. Tek posle toga će tekst dospeti do nadležnih odbora Skupštine Vojvodine, a poslanici će se o njemu izjasniti 14. oktobra. Vladajuća koalicija u Vojvodini ima ubedljivu, tročetvrtinsku većinu u pokrajinskom parlamentu, ali je za usvajanje konačnog dokumenta neophodna i većina u Skupštini Srbije.

(Beta)