Skip to main content

Vojvodina i Lafarž zajedno rešavaju problem otpada

Autonomija 27. нов 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i regionalni predsednik kompanije Lafarž za srednju Evropu Nikolas Furnije, potpisali su danas u Parizu Memorandum o razumevanju, koji podrazumeva rešavanje problema otpada u Vojvodini.
Memorandumom se definiše strateško partnerstvo u cilju očuvanja neobnovljivih prirodnih goriva, a koji će se odvijati bez štetnih posledica po životnu sredinu, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije.
Kompanija Lafarž se obavezala da će spaljivanjem bio-mase u cementnim pećima, uticati na smanjenje zagađenja prouzrokovanog spaljivanjem bio-mase na poljima, kao i da će drugim projektima smanjivati količine čvrstog sečenog otpada i otpadnog građevinskog materijala, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je dogovoreno da Lafarž preuzima 20 odsto recikliranog otpada sa deponija u Novom Sadu i Beočinu, i da investira u postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada u cilju smanjenja ukupne količine otpada na svega 25 procenata post-recikliranih količina.
Potpisnici Memoranduma će zajednički raditi i na drugim projektima: rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Petrovaradin – Beočin i promovisanju Biznis parka i stvaranja uslova za otvaranje radnih mesta za nezaposlene u opštini Beočin.
Sporazum je potpisan u okviru manifestacije „Dani Vojvodine u Parizu“, a predviđen je sastanak i sa kompanijom „Bongren“ (Bongrain), prezentacija privrednih i turističkih potencijala Vojvodine u francuskom Udruženju industrijalaca i izloža slika Kulturnog centra
Kovačica u Lafaržu u Parizu.
Delegaciju Izvršnog veća i Skupštine Vojvodine koja boravi u Parizu, čine predsednik Bojan Pajtić, potpredsednik Izvršnog veća  pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor i potpredsednici Skupštine Vojvodine Martin Zloh i Branislava Belić.

(Beta)