Skip to main content

Vojvodina donela pobedu Tadiću

Info 05. феб 2008.
2 min čitanja

komsic.jpg Prema preliminarnim podacima Cesida, predsednički kandidat Boris Tadić u Vojvodini je osvojio 55,1 odsto glasova, a Nikolić 43,6. Prema još nepotpunim podacima, koji su se juče mogli dobiti od RIK-a i izbornih štabova stranaka u pojedinim mestima u Vojvodini, može se zaključiti da je Tadić ključnu prednost stekao upravo u Vojvodini. Naime, u Novom Sadu je osvojio 54,93 odsto glasova, što je za oko 11 odsto više od Nikolića. U Zrenjaninu je pobedio sa 55,22 odsto glasova, dok je Nikolić osvojio skoro 12 odsto manje, dok je u Kikindi, gde su, kao i u Novom Sadu, radikali na vlasti, pobedio sa 51 prema 47 odsto. Najveću pobedu Tadić je ipak izvojevao u Subotici, gde je, prema podacima lokalnog DS-a, osvojio čitavih 75,88 odsto glasova naspram Nikolićevih 23,22 odsto. Politički analitičar Jovan Komšić ocenio je juče da su Vojvođani presudno uticali na rezultat predsedničkih izbora u Srbiji.
– Vojvodina je bila onaj gram koji je pretegnuo na stranu Evrope – rekao je Komšić a prenosi Beta. On je naveo da su, glasajući za Tadića, Vojvođani stavili do znanja kakvu državu i kakve političke partije žele.
Slično misli i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je juče ocenio da je Tadić pobedio u drugom krugu izbora zahvaljujući građanima Vojvodine. On je rekao da je Vojvodina jedini region u Srbiji u kome je Tadić izvojevao ubedljivu pobedu, što je na kraju rezultiralo i njegovom ukupnom pobedom na izborima.
– To je okolnost koja se ne sme zaboraviti i koja potvrđuje da je vojvođansko društvo trajno opredeljeno u pogledu evropskog sistema vrednosti. Zbog toga bi u Demokratskoj stranci trebalo da prevlada stav da se opredeljenje Vojvođana mora poštovati – rekao je Pastor. Kako je rekao, ne sme se isključiti ni mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora već ove godine. Pastor je dodao da je s predstavnicima DS-a juče ujutro u Novom Sadu potpisao sporazum o partnerstvu, po kome je DS prihvatio sve dorađene tačke izbornog programa koji je on zastupao u ime Mađarske koalicije u prvom krugu predsedničkih izbora. Kako je precizirao, DS jedino nije prihvatio deo programa koji se odnosi na teritorijalnu etničku autonomiju Mađara u Vojvodini. On, međutim, nije želeo da kaže ko je u ime DS-a potpisao taj sporazum niti da ga novinarima da na uvid.
Na pitanje novinara na osnovu čega će onda javnost znati šta se od tog programa ostvaruje Pastor je rekao: „Tako što ću vam ja to reći, bojim se da vam ne preostaje druga mogućnost“. Predsednik Okružnog odbora SRS-a za Južnobački okrug Milorad Mirčić ocenio je juče da su pobedu na predsedničkim izborima Tadiću u Vojvodini doneli lideri mađarskih političkih stranaka i Nenad Čanak. On je napomenuo da SRS nema prigovora na pobedu Tadića, ali je dodao da je njegova stranka zabrinuta za sudbinu Vojvodine i Srbije.

(Građanski list)