Skip to main content

SDPV: Pobeda Vojvodine i evropske Srbije – Tadićeva obaveza

Dokumenti 06. феб 2008.
2 min čitanja

boris tadicNa predsedničkim izborima tesno je, ali sudbonosno pobedila evropska opcija, i narastajuće snage istinski demokratske evropske Srbije. Ta pobeda Borisa Tadića krupno obavezuje najodlučnije da se ubuduće sa osloncem na tu Srbiju suprotstavlja još uvek moćnim pritiscima neomiloševićevskih snaga, okupljenih oko Radikalne stranke, Vojislava Koštunice i Velje Ilića.Taj nazadnjački savez antievropske Srbije histerično je progovorio već jedan dan nakon plebiscitarnog poraza u najnovijem pokušaju da preuzime vlast nad Srbijom bez demokratskih izbora i spreči politiku ubrzane integracije zemlje u Evropu. Tom koštuničinskom nasrtaju na dokazano većinsku volju naroda i građana Srbije, Demokratska stranka i Boris Tadić moraju se bez kolebanja odupreti.
Lavovski i odsudno značajan doprinos pobedi evropske politike na predsedničkim izborima dala je izrazita većina građana Vojvodine. Iste one Vojvodine koja je rekla odlučno NE sadašnjem oktroisanom centralističkom Ustavu Republike Srbije, ona manjinska Vojvodina poglavito okupljena oko Ištvana Pastora i ona svevojvođanska mnogostranačka i civilna, strateški ujedinjena u pripremi Treće vojvođanske konvencije. To je ona Vojvodina koja zna da se sa nazadnjačkim snagama ne smeju praviti kompromisi, jer ih oni jačaju, odnosno – da se te snage mogu demokratski pobeđivati samo korenitim ustavnim i političkim reformama.
Stoga, prvi korak na koji je novoizabrani predsednik prema Vojvodini obavezan mora biti pokretanje procesa ustavnih promena u cilju temeljite decentralizacije i regionalizacije Republike Srbije i postizanja novog istorijskog dogovora između izvornih političkih predstavnika Srbije i Vojvodine kojim će se Vojvodini priznati osvedočeno istorijsko pravo na politički subjektivitet i status konstitutivne regije u zajedničkoj modernoj državi Srbiji. Svim manjinskim narodima mora se novim Ustavom čvrsto garantovati ravnopravan položaj i pravo na sve oblike autonomije, a svetu rada vratiti stečena i ustavno garantovati moderna sindikalna i radna prava i socijalne funkcije države.
Podrška takvoj politici u Vojvodini još više će ojačati poziciju opcije koja je uspešno podržala Borisa Tadića.

(Saopštenje Socijaldemokratske partije Vojvodine)