Skip to main content

Vojvođanski Mađari o autonomiji Vojvodine

Info 08. јан 2008.
2 min čitanja

Kandidat Mađarske koalicije na izborima za predsednika Srbije Ištvan Pastor najavio je za GL da će ta koalicija nakon završetka kampanje za prvi krug predsedničkih izbora pristupiti izradi zajedničkog koncepta mađarske autonomije u Vojvodini.
Pastor navodi da će ta koncepcija biti dostavljena svima koji bi trebalo da budu partneri u njenom ostvarenju, a pre svega Vladi i Skupštini Srbije, jer, kako ističe, mađarsku autonomiju žele ostvariti isključivo parlamentarnim sredstvima.
Pastor ističe da će podrška predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću u drugom krugu izbora zavisiti od njegovog stava prema predizbornom programu Mađarske koalicije.
– Ako Tadićev stav prema programu Mađarske koalicije bude zadovoljavajuć, onda ćemo ga podržati u drugom krugu. U suprotnom, nažalost, nećemo biti u prilici da uradimo to – rekao je Pastor.
Međutim, u tom programu se između ostalog spominje i personalna autonomija ali i mogućnost etničke autonomije Mađara u Vojvodini.
Kako kaže Pastor, Boris Tadić ranije nije imao ništa protiv personalne autonomije Mađara, koja ne zahteva teritorijalno ograničenje i ne obuhvata ekonomska pitanja, već se odnosi samo na tri oblasti: kulturu, obrazovanje i informisanje. Međutim, Pastor najavljuje da će mađarska koalicija posle 20. januara šire konkretizovati i razraditi ideju autonomije.
– Nije isključeno da će ta razrađena koncepcija autonomije ovog puta sadržati i elemente etničke i teritorijalne autonomije Mađara – kaže Pastor i podseća da je SVM još 1999. godine sačinio koncepciju trostepene mađarske autonomije koja sadrži sve tri forme autonomije: teritorijalnu, etničku i personalnu autonomiju Mađara.
Pastor je o teritorijalnoj autonomiji Mađara govorio i juče u „Kažiprstu“ B92. On je tamo precizirao da se zalaže za teritorijalnu autonomiju Mađara, pod kojom podrazumeva stvaranje teritorijalne celine u osam opština na severu Vojvodine gde u većini živi mađarsko stanovništvo.
On je rekao da se zalaže za stvaranje neke vrste upravnog okruga u kome bi i država imala „specifičan odnos i specifičnu osetljivost prema tim nacionalnim obeležjima i nacionalnim specifičnostima i gde bi se stvorili posebni mehanizmi za zaštitu tih posebnih interesa“.
S druge strane, partneri SVM-a u Mađarskoj koaliciji, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM), zalažu se za to da se položaj Mađara u Vojvodini reši na isti način kao što će se rešiti položaj Srba na Kosmetu, pogotovo ako oni dobiju teritorijalnu autonomiju.
– Iako se između položaja Vojvodine i Kosmeta ne može povući paralela, smatramo da vojvođanskim Mađarima po principu istovremenosti i paralelnosti treba dati istu takvu autonomiju kao što će Srbi dobiti na Kosmetu nakon rešavanja kosovskog pitanja – kaže za naš list lider DSVM-a Andraš Agošton. S takvom konstatacijom slaže se i Pastor.
– Tačno je da se između Srba s Kosmeta i Mađara iz Vojvodine ne može povući stroga paralela. Međutim, ako rešenje statusa Kosova u odnosu na zaštitu manjinskih zajednica na Kosovu bude takvo da je ono bolje, naprednije nego što su rešenja koja za slična pitanja postoje u pravnom poretku Republike Srbije, onda bismo voleli da u jednom dodatnom vremenskom periodu ta rešenja ugradimo u pravni poredak Republike Srbije, jer ne mogu prihvatiti da Vlada Srbije ima dvostruka merila prema manjinama – dodao je Pastor.

(Građanski list)