Skip to main content

Partije već spremne za pokrajinske izbore 11. maja

Info 08. јан 2008.
2 min čitanja

Političke stranke u Vojvodini imaće više od četiri meseca za predizbornu kampanju uoči pokrajinskih izbora koji su raspisani za 11. maj ove godine. Neke od njih praktično su već započele kampanju i promovisale svoje programe i pre nego što su izbori raspisani.
Pre više od dva meseca DS je doneo svoj program “Za bolji život – za Vojvodinu kao evropsku regiju u evropskoj Srbiji”. Ta stranka će svoju kampanju zasnivati na promociji, kako kažu, boljeg života građana Vojvodine. Demokrate za to u programu nude niz rešenja, pre svega za razvoj privrede čime bi se mogao povećati standard i zaposlenost građana. Program promoviše ravnopravnost i jednake šanse svim građanima, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost, zatim decentralizaciju vlasti i prenošenje Ustavom garantovanih nadležnosti na pokrajinski i lokalni nivo vlasti, kao i evroregionalizam i približavanje evropskim standardima.
Socijalisti su još krajem oktobra u Novom Sadu održali predizbornu konvenciju pokrajinske organizacije, kada su i zvanično predstavili program pod nazivom “Za Vojvodinu koju volim – za društvo socijalne pravde – Vojvodina–Srbija–Evropa”. SPS u tom programu nudi decentralizaciju i promoviše ustavnu odredbu prema kojoj Vojvodina ima svoje izvorne prihode i imovinu. Osim društva socijalne pravde, za koje se, kažu, zalažu, socijalisti u Vojvodini u svojoj kampanji najavljuju i politički obračun s autonomašima.
I G17 plus je krajem oktobra najavio da je spreman za pokrajinske izbore. Najavljeno je da će na te izbore izaći s programom “Vojvodina – evropski region u evropskoj Srbiji” iz 2005. godine, koji je delimično izmenjen i dopunjen. G17 plus smatra važnim da se nakon predstojećih izbora uspostavi izvršno veće koje će biti okrenuto suštinskim pitanjima, a ne, kako kažu, političkom marketingu zasnovanom samo na promociji političke partije na vlasti. U toj stranci najavili su da će kroz kampanju za pokrajinske izbore promovisati i izmenu Ustava Srbije, jer ne odustaju od ustavnog položaja Vojvodine po kojem bi Pokrajina imala i zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast.
Od izmene Ustava i takvog položaja Vojvodine ne odustaje ni LSV. U toj stranci će reći da su uvek spremni za izbore i da je njihov program potpuno jasan od 1990. godine, kada je LSV i osnovan.
Pokrajinska odluka predviđa sistem po kojem se 60 poslanika bira u dvokružnom većinskom sistemu, a 60 poslanika s proporcionalne stranačke liste, uz izborni cenzus od pet procenata. Taj limit za ulazak u Skupštinu Vojvodine ne važi za političke stranke i koalicije nacionalnih manjina, poput bloka okupljenog oko Saveza vojvođanskih Mađara… Za njihov ulazak u Pokrajinsku skupštinu biće potrebno da preskoče tzv. prirodni prag koji zavisi od broja izašlih birača i glasača tih partija.

Elezović: Videćemo ko će s kim

– Podrška koju je DSS dao Velimiru Iliću svakako će imati određene posledice unutar vladajuće republičke koalicije – ocenio je za “Dnevnik” predsednik PO DS-a Dušan Elezović, dodajući da je iz Vojvodine teško prognozirati kakve bi to posledice bile.
Na pitanje da li će ta podrška uticati na buduću eventualnu koalicionu saradnju DS-a i DSS-a na pokrajinskom nivou vlasti, Elezović je odgovorio da je do tih izbora preostalo četiri meseca i da se u ovom trenutku ne zna kakve će rezultate ostvariti druge stranke.
– Moj stav je da DS na predstojećim pokrajinskim i lokalnim izborima na teritoriji Vojvodine treba da izađe samostalno, a da potencijalni izborni dogovor bude posle završetka izbora, kada se bude videlo ko će preći izborni cenzus, koliko će ko glasova i mandata osvojiti – rekao je Elezović.

(Dnevnik)