Skip to main content

Vojvođanski klub: Neophodna izmena Ustava Srbije

Autonomija 05. окт 2008.
< 1 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub založila se danas za pokretanje inicijative za izmenu Ustava Srbije i ocenila da je to jedini način da se promeni „ponižavajući“ položaj Vojvodine. U saopštenju povodom 20. godišnjice takozvane jogurt revolucije, u kojoj je režim Slobodana Miloševića ukinuo autonomiju te pokrajine, Vojvođanski klub je ocenio da je usvajanje novog Statuta Vojvodine „idealan povod“ za inicijativu za izmene Ustava. Ta NVO je podsetila da Ustav Srbije nije dobio potrebnu podršku na referendumu krajem 2006. godine, pa je za usvajanje ustava u Vojvodini glasalo svega 45 odsto građana.
Vojvođanski klub je podsetio da se „jogurt“ revolucija odigravala pod parolom „Oj Srbijo iz tri dela sad ćeš opet biti cela!“ i naveo da je Srbija sada „možda iz jednog dela, ali je bez Kosova“. „Srpski populistički pokret srušio je Jugoslaviju, razbukatao nacionalističku histeriju i gurnuo Srbiju u diktaturu i bezakonje, a Vojvodina je opustošena i opljačkana“, ocenio je Vojvođanski klub.
NVO je podsetila da je u bivšoj Jugoslaviji po razvijenosti Vojvodina bila odmah iza Slovenije, zajedno sa Hrvatskom i ocenila da se ova pokrajina danas smatra siromašnim regionom.

(Beta)