Skip to main content

Jerkov: LSV će tražiti zabranu neonacista i fašista

Info 05. окт 2008.
2 min čitanja

lsv.jpgNarodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov najavila je da će ta stranka sutra zvanično zahtevati od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića punu informaciju o najavljenom neonacističkom „Maršu za Srbiju“, koji bi trebalo da se održi 11. oktobra u Beogradu. Jerkov je novinarima u Novom Sadu kazala da će LSV zatražiti od MUP-a da ne dozvoli održavanje takvog skupa.
Ona je podsetila da su neonacisti 7. oktobra prošle godine napali učesnike antifašističkog protesta u Novom Sadu i povredili nekoliko građana. „Koliko nam je poznato, niko nije kažnjen zato što su neonacisti kamenovli građane, što govori o mekanom odnosu države „, kazala je Jerkov.
Ona je najavila da će LSV u Skupštini Srbije podneti i predlog zakona o zabrani delovanja organizacija koje imaju klerofašističku i neonacističku ideologiju. Podsetila je da je MUP krajem 2005. godine Skupštini Vojvodine dostavio informaciju o delovanju i prirodi nekoliko neonacističkih i klerofašističkih organizacija, u kojoj se taksativno, imenom, navodi o kojim organizacijama je reč. U toj informaciji se, između ostalog, pokret „Obraz“ karakteriše kao klerofašistička organizacija, a Nacionalni stroj kao neonacistička.
Jerkov je danas kod Futoške pijace u Novom Sadu razgovarala sa građanima o 20. godišnjici „jogurt revolucije“, u kojoj je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine. „Autonomna i jaka Vojvodina važna je i za građane Vojvodine, ali i za građane Srbije i za Srbiju. Iskustva iz evropskih zemalja upravo pokazuju da su decentralizovane države najstabilnije“, kazala je ona. Najavila je da će LSV sutra uveče u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu organizovati konvenciju povodom 20. godišnjice jogurt revolucije.
Nekoliko građana tokom akcije upućivalo je psovke i uvrede na račun aktivista LSV, nazivajući ih „ustašama“ i preteći da će ih pobiti.

(Beta)