Skip to main content

VOICE fektčeking: RTV ni reči zbog čega su pritvoreni mladići u Gračanici

(Pod) razno 25. feb 2021.
2 min čitanja

U Vojvođanskom dnevniku Radio-televizije Vojvodina 24. februara emitovan je prilog o „mirnom protestu Srba u Gračanici zbog pritvaranja osmorice mladića koji su učestvovali u tuči srednjoškolaca“, u kojem novinarka nijednom rečju nije pomenula da je u toj tuči teške telesne povrede zadobio sin opozicionog političara Nenada Rašića.

Dopisnica RTV-a iz Gračanice Milica Stojanović saopštila je gledaocima pokrajinskog javnog medijskog servisa da su se „zbog tuče srednjoškolaca koja se pre par dana dogodila u Lapljem Selu, njihovi roditelji i prijatelji okupili večeras u Gračanici mirno protestujući protiv ovakve odluke“.

Uz opasku da okupljeni nisu želeli da daju izjave za medije, novinarka je navela „da je njihova poruka, nezvanično kažu, jasna: odluka kosovskog suda nije bila neophodna“. Krivična dela zbog kojih je mladićima određen pritvor do 30 dana novinarka nijednom rečju nije navela.

„Osnovni sud je ovu odluku doneo nakon saslušanja sedmorice mladića. U trenutku saopštavanja odluke nije bilo poznato u koju će pritvor u jedinicu biti smesteni. Roditelji su kasnije saznali da su mladići odvedeni u Mitrovicu“, jedino je što je tim povodom rekla novinarka Milica Stojanović.

A Osnovni sud u Prištini izrekao je jednomesečni pritvor sedmorici mladića, a ne osmorici kako tvrdi novinarka RTV-a, osumnjičenim za učestvovanje u masovnoj tuči u Lapljem Selu ovog ponedeljka, u kojoj je povređen sin političara sa Kosova, Nenada Rašića i još jedna osoba.

Kako je prenela Gazeta Express pozivajući se na saopštenje suda, optuženi su neposredno pre tuče stajali u blizini škole u Lapljem Selu, dok je žrtva – N.R. bio u lokalnom autobusu sa prijateljima.

„Kada je izašao iz autobusa, optuženi su psovali i vređali žrtvu, gde je tada započela tuča između dve grupe, gde su povređenom N. R. nanete teške telesne povrede“, navodi se u saopštenju suda.

Osnovni sud u Prištini – ogranak u Gračanici smatra da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično delo učešće u tuči u saizvršilaštvu. Propisana kazna za ovo krivično delo je do tri godine zatvora.

„Pretpretresni sudija je ocenio da je mera pritvora adekvatna mera za nesmetano vođenje ovog krivičnog predmeta, da postoji rizik da će, nakon što budu pušteni u ovoj fazi postupka, pobeći ili pokušati da izbegnu krivičnu odgovornost“, navodi se u odluci suda.

Ujedno se navodi da postoji sumnja da bi, ukoliko budu pušteni, mogli da unište, sakriju, izmene ili falsifikuju dokaze o krivičnom delu tako što će uticati na žrtvu N.R. Uz to, ocenjeno je da zbog načina i okolnosti u kojima je krivično delo počinjeno „postoji opasnost da bi, u slučaju da budu pušteni, osumnjičeni mogli da ponovo izvrše isto krivično delo ili slična krivična dela“.

Advokati dvojice optuženih mladića potvrdili su za RTV Kim da će uložiti žalbu na koju bi Apelacioni sud trebalo da odgovori u roku od 48 sati. Oni smatraju da mera 30-dnevnog pritvora nije osnovana „jer je reč o lakšem krivičnom delu, te da nije zasnovana na čvrstim dokazima“.

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić rekao je na konferenciji za novinare 23. februara da je incident političke prirode, odnosno da je njegov sin napadnut zbog njegovog političkog delovanja i neslaganja sa Srpskom listom. Srpska lista je to demantovala.

Darko Šper (VOICE, Foto: Youtube screenshot)