Skip to main content

VOICE fektčeking: Nije tačno da se na Danima piva nije desio nijedan incident

(Pod) razno 04. сеп 2021.
2 min čitanja

Portal Radio-televizije Vojvodina objavio je 29. avgusta tekst „Dani piva u Zrenjaninu okupili veliki broj posetilaca“ u kome se citira izjava direktora Turističkog centra Zrenjanina Zorana Ljubotine „da su mere bezbednosti sprovedene kao i na ostalim manifestacijama i da nisu imali nikakve incidente“.

Da ova konstatacija nije tačna govori događaj od 26. avgusta kada je u strogom centru grada nepoznata grupa mladića napala građanske aktiviste Zrenjaninske akcije (ZRAK) koji su u centru Zrenjanina izražavali nezadovoljstvo što u gradu već 17 godina nema zdrave vode za piće. U tom momentu na trgu se odvijao glavni program Dana piva.

„Sve je bilo propraćeno sa puno posetilaca, imali smo posetioce i iz regiona. Mere bezbednosti su sprovedene kao i na ostalim manifestacijama, nismo imali nikakvih incidenata, što je najvažnije“, rekao je Ljubotina za pokrajinski javni medijski servis, koji uopšte nije izvestio o napadu na aktiviste.

Osim što nije izvestio o napadu na aktiviste ZRAK-a, RTV uopšte ne izveštava ni o protestnim vožnjama koje građani Zrenjanina organizuju svake subote na ulicama grada.

Portal RTV-a javio je i da su, uz poštovanje protivepidemijskih mera, na više lokacija u gradu zainteresovani tokom Dana piva imali prilike da učestvuju u raznovrsnom programu. Novinar VOICE-a na Danima piva uverio se da nikakvih protiepidemijskih mera nije bilo.

Grad Zrenjanin, baš kao i organizatori mnogobrojnih manifestacija u zemlji, objavili su pre početka ovogodišnje manifestacije da će mere za ulazak na događaje biti rigorozne. S tim u vezi, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da će dve lokacije, na kojima će biti veliki broj posetilaca, Žitni Trg i Trg Slobode, biti ograđeni.

„Imaćemo kovid redare i proveru, ljudi će morati da pokažu potvrdu da su vakcinisani, da su preležali koronu ili negativan test, to su uslovi koje je postavio krizni štab i prema tome mnogo je bitno poštovati sve mere“, kazao je Salapura.

Kako se reporter VOICE-a mogao uveriti u više navrata, ograde koje pominje gradonačelnik su bile postavljene samo ispred bina na kojima se održavao program, ali nikakve kontrole posetilaca prilikom ulaska na lokacije nisu preduzimane. Nisu primećeni ni pominjani kovid redari.

RTV u tekstu konstatuje i da su Dani piva okupili veliki broj posetilaca u Zrenjaninu tokom pet dana trajanja manifestacije, te da „najupornije pivopije čak ni kiša koja je povremeno padala nije zaustavila da dođu na manifestaciju“.

Kako se VOICE uverio na licu mesta, posetilaca je zbog lošeg vremena bilo manje u odnosu na ranije godine, a 28. avgusta program Dana piva bio je u potpunosti otkazan jer je u Zrenjaninu tokom celog dana padala jaka kiša, što je zaustavilo i „najupornije pivopije“ da dođu na manifestaciju.

I konačno reporterka RTV-a napisala je na kraju izveštaja da je manifestacija Dani piva nastala 1986. godine u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Ono što je izostavila da kaže je da se u pivari čiji je vlasnik bio i čuveni Lazar Dunđerski pivo ne proizvodi od 2004. godine.

Darko Šper (VOICE)