Skip to main content

Vlast ne komunicira sa građanima

Aktuelno 08. јун 2011.
< 1 min čitanja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da njegova služba trenutno ima skoro 2.000 predmeta u radu.

On je dodao da mesečno pristiže oko 400 novih zahteva. Poverenik je ocenio danas da je veliki broj predmeta upućenih toj službi potvrda ozbiljnih problema u ostvarenju prava građana zajamčenih Ustavom i zakonima. Naveo je da je služba poverenika suočena i sa velikim brojem žalbi na izostanak odgovora institucija, a kako je ocenio, to govori o ozbiljnim problemima u komunikaciji između vlasti i građana.

Šabić je ukazao da je posebno zabrinjavajuće što se najveći broj žalbi povereniku podnosi zbog uskraćivanja informacija o različitim oblicima raspolaganja javnim novcem i javnim dobrima.

„U vreme kada se borba protiv korupcije apostrofira kao državni I društveni zadatak od prvorazrednog značaja, najbolji način da se potvrdi spremnost da se ta borba ozbiljno vodi jeste obezbeđivanje najvišeg mogućeg stepena transparentnosti u radu i poslovanju organa vlasti i preduzeća u javnom vlasništvu“, rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, službi poverenika za prvih pet meseci 2011. godine dostavljeno je više od 1.700 predmeta i ako taj priliv bude nastavljen, do kraja godine biće predato više od 4.000 zahteva građana za zaštitu prava. „Prva posledica ovako velikog priliva predmeta jeste nemogućnost da poverenik postupa po žalbama u zakonom utvrđenim rokovima“, rekao je Šabić i uputio građanima izvinjenje zbog kašnjenja u rešavanju njihovih zahteva.

On je kazao da Vlada Srbije ne pokazuje ozbiljnu nameru da reši problem odgovarajućeg prostora koji bi obezbedio efikasniji rad službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

(Beta)