Skip to main content

Vlasi: Abazović na isti način proizvodi haos kao nekad Milošević

Jugoslavija 08. окт 2022.
2 min čitanja

Na viber poruku kojom je premijer kojem je izglasano nepovjerenje Dritan Abazović tražio da se ministri izjasne o razriješenju v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kentere, u roku do 30 sekundi, odgovorili su ministri iz SNP-a i URA-e, što govori da je dogovor o tome ranije postignut.

Prijedlog je podržalo njih 15 – Jovana Marović, Ana Novaković Đurović, Goran Đurović, Filip Adžić, Zoran Miljanić, Vladimir Joković, Aleksandar Damjanović, Dragoslav Šćekić, Marko Kovač, Miomir Vojinović, Vasilije Lalošević, Fatmir Đeka, Maraš Dukaj, Biljana Šćepanović i Maša Vlaović, kao i Abazović.

Dio javnosti iznenađen je činjenicom, da su, uprkos reakcijama zapadnih partnera za smjenu Kentere glasale dvije ministarke koje su, uprkos svemu, percipirane kao zapadno orijentisane. Riječ je o ministarki kulture Maši Vlaović i ministarki evropskih poslova Jovani Marović. Zanimljivo je da su za smjenu Kentere glasali i ministri iz albanskih stranaka – Fatmir Đeka iz Demokratske partije i Maraš Dukaj iz Albanske alternative. To je prvi put da albanske stranke glasaju suprotno stavovima koji dolaze iz SAD-a.

“Posljednjih sedmica vidjeli smo neke značajne korake Agencije za nacionalnu bezbjednost u borbi protiv ruskog uticaja, i snažno apelujemo na Crnu Goru, da nastavi da se bori protiv uticaja Rusije u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana”, kazala je Džudi Rajzing Rajnke, ambasodorka SAD u Crnoj Gori.

Ministar Fatmir Đeka kaže da je ekskluzivno pravo premijera da postavi i smijeni direktora ANB-a. Nije želio da pojašnjava zašto je glasao za taj prijedlog.

“On kandiduje kandidata za direktora ANB-a i, istovremeno, on kandiduje razrješenje direktora. I mislim, na osnovu toga, nije pitanje direktno vezano za mene, ne bih više ništa dodao u vezi toga”, istakao je Đeka.

Advokat iz Prištine Azem Vlasi za Gradsku televiziju kaže, da ne razumije motivaciju ministara iz albanskih stranaka, koji su glasanjem za smjenu Kentere zauzeli stav suprotan od onog koji dolazi iz SAD-a.

“Da li ih je Abazović ucijenio ili ih podmazao na neku stranu, ali uz Abazovića, čovjeka koji proizvodi haos u Crnoj Gori, ni po kom pitanju, ni po kojoj odluci ne treba da stane ni jedan Albanac”, naglasio je Vlasi.

Očigledno je, kaže Vlasi, da je Savo Kentera smijenjen jer je otkrio ko su srpski i ruski špijuni u Crnoj Gori i da je cilj Abazovića da proizvodi haos u zemlji.

“Jasno je za koga on radi, i on je to smišljeno uradio da proizvodi haos, jer haos u Crnoj Gori odgovara samo Rusiji i Srbiji, ali nikome od prijatelja Crne Gore na Zapadu. Treba se sjetiti, Milošević kad je krenuo da svuda potpali požar po Jugoslaviji, najviše je govorio on o miru. Pustite vi priču, to je poznata škola, pričas jedno, radiš drugo. E to radi Abazović”, pojasnio je Vlasi.

Podsjećamo, na sjednici vlade održanoj 8. jula, ministar Fatmir Đeka podržao je stav premijera Dritana Abazovića i glasao za potpisivanje tkz. temeljnog ugovora sa crkvom Srbije. Za razliku od njega, ministarke Marović i Vlaović, kao i ministar Dukaj izbjegli su da prisustvuju glasanju. Šta se u međuvremenu promijenilo i ko je na tu promjenu uticao, javnost bi mogla da sazna u danima koji slijede.

(Gradski.me)