Skip to main content

Hajduković: Abazoviću dodijeljen počasni doktorat nepostojećeg univerziteta u Ženevi

Jugoslavija 08. okt 2022.
2 min čitanja

Premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću dodijeljen je počasni doktorat nepostojećeg univerziteta u Ženevi – piše poznati crnogorski naučnik dr Dragan Hajduković.

Hajduković je ocijenio da “prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore”.

-U Švajcarskoj (i to baš u Ženevi) sam živio četvrt vijeka i odmah sam znao da naslov ne kazuje istinu; ni jedan jedini Univerzitet u Švajcarskoj, uključujući i prestižni Univerzitet u Ženevi ne dijeli ovako lako počasne doktorate. Nastavio sam da čitam i utvrdio da je počasni doktorat dodijelio takozvani „Swiss UMEF University“ (Švajcarski UMEF Univerzitet) za koji tokom 25 godina u Ženevi nikada nijesam čuo. Nastavio sam traganje i utvrdio da UMEF uopšte nema status švajcarskog univerziteta, nego je obična privatna biznis škola – naveo je Hajduković.

Dodaje da “ne samo da nije prestižni univerzitet, nego uopšte nije priznat kao univerzitet”.

Čak će morati da prestanu sa radom ukoliko do prvog januara ne regulišu svoj status kod nadležne švajcarske agencije AAQ – istakao je Hajduković.

Za razliku od, kako je naveo, vrlo sumnjivog obrazovnog i naučnog kvaliteta, veb prezentacija ove privatne biznis škole je odlična (https://en.umef-university.ch/).

-UMEF svake godine organizuje desetak predavanja kao ovo Abazovićevo što vjerovatno ostavlja snažan utisak na neupućene studente i njihove roditelje. Školarine su veoma velike (oko 20 hiljada godisnje, ali ima i dodatnih troškova), a činjenica da UMEF ima svoje jedinice u afričkim i azijskim zemljama od Nigerije i Burkina faso do Avganistana, ukazuje da je orjentisan na djecu bogataša iz siromašnih država. Za UMEF je lijepo zaraditi velike pare, a za nesposobnu tatinu i maminu djecu je lijepo imati diplomu od takozvanog švajcarskog univerziteta sa zvučnim imenom „Swiss UMEF University“ – naglasio je Hajduković.

Čitaoci, kako dodaje, mogu pročitati članak na engleskom nedavno objavljen u Ženevi pod naslovom “Worthless Diplomas” (prim. prev. “Bezvrijedne diplome”): https://www.thegenevaobserver.com/post/today-s-g-o-investigation-complaining-of-worthless-diplomas.

-U drugom dijelu ovoga članka se pored ostalog govori i o UMEF, bar zasad lažnom univerzitetu koji je Dritanu dodijelio počasni doktorat – rekao je Hajduković.

(Pobjeda, Foto: CdM)