Skip to main content

Vladavina prava ključ za otvaranje vrata Unije Zapadnom Balkanu

Aktuelno 28. jun 2021.
2 min čitanja

Čelnici parlamenata EU i Zapadnog Balkana danas su u Briselu u deklaraciji istakli ključnu ulogu parlamenata u procesu proširivanja i predočili da su reforme vladavine prava i temeljnih sloboda ključ za otvaranje vrata Unije zapadnobalkanskom regionu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sašoli), kao i čelnici parlamenata Portugalije, Slovenije i šest partnera EU sa Zapadnog Balkana posle susreta na vrhu su „pozvali Savet ministara EU da ispuni data obećanja i hitno preduzme akciju za ubrzavanje procesa proširivanja“.

Oni su „podvukli da su evropska perspektiva i proces koji po zaslugama vodi uključivanju Zapadnog Balkana u EU, u sopstvenom političkom, bezbednosnom i ekonomskom interesu Unije“, predočivši da je proširivanje „geostrategijsko ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu“.

Na susretu su učestvovali predsednik parlamenta Srbije Ivica Dačić i čelnici parlamenata Albanije, Bosne i Hercgovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije, a u deklaraciji je naglašena „važnost uspešne tržišne privrede i regionalnog tržišta kao ‘ugaonog kamena’ za društveno-ekonomsku čvrstinu i evropsku integraciju celog zapadnog Balkana“.

Učesnici parlamentarnog samita su „izrazili rešenost da olakšaju sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan“, stavljena je do znanja i bitnost očuvanja prirodne sredine.

Oni su istakli bitnu ulogu parlamenata u dijalogu, razumevanju i pomirenju u regionu, „čime se direktno doprinosi miru, stabilnosti, boljitku i snažnijoj demokratiji“ na zapadnobalkanskom području.

I, takođe, „predanost jačanju međuparlamentarnog dijaloga, i uz podršku EP, unapređenju posredovanja, dijaloga, pospešenju parlamentarne moći, izborne posmatračke delatnosti i ljudskih prava“.

U zajedničkom dokumentu je predočeno da „napredak na evropskom putu vodi kroz međupartijski dijalog, jednoglasnost oko ključnih reformi vladavine prava, temeljnih sloboda, jačanja demokratskih ustanova“.

Vođi parlamenata EU i Zapadnog Balkana su „podvukli da su nezavisnost pravosuđa, pluralizam, slobodni i nezavisni mediji, ravnopravnost polova i uključivanje civilnog društva ključne evropske vrednosti koje neprestano moraju da se pospešuju“.

U zajedničkom dokumentu je ukazano na važnost suzbijanja lažnih informacija koje štete miru i razumevanju unutar i među društvenim zajednicama.

Takođe je ukazano na bitnu solidarnost i saradnju EU i regiona u bitki protiv pandemije korona virusa i „pozdravljena je finansijska podrška bez premca EU Zapadnom Balkanu“ u cilju postojanog razvija i dugoročnog oporavka regiona.

(Beta, foto: Pixabay)