Skip to main content

VK: Građani da se slobodno izjasne kao Vojvođani na predstojećem popisu stanovništva

Građani 27. sep 2022.
< 1 min čitanja

Vojvođanski klub pozvao je danas građane Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na nastupajućem popisu stanovništva, u oktobru ove godine, izjasne nadnacionalno, kao Vojvođani.

„Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati“, navodi se u saopštenju.

U Vojvođanskom klubu smatraju da je u svrhu očuvanja takvih tekovina vreme da se pređe na sledeći, nadnacionalni nivo, kako bi Vojvodina ostala posebna istorijska i društvena sredina, gde se neguju mir, tolerancija i antifašizam.

„Za Vojvodinu kao interesnu zajednicu građana koji zajedno doprinose njenom privrednom i kulturnom razvoju. Vojvođanski identitet danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike. On predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini. Identitet Vojvodine je nacionalno pluralan i u istorijskom, i u demografskom, i u političkom smislu“, piše u saopštenju.

Precizira se da je reč o pitanju koje ne može i ne sme da bude predmet dnevnopolitičkih prepucavanja, jer zadire u fundamentalna ljudska prava građana Vojvodine.

„Građani Vojvodine su i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini. Od Republičkog zavoda za statistiku zahtevamo da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani“, piše u saopštenju

U Vojvođanskom klubu smatraju da, čak i ako to izostane, postoji kategorija “regionalna pripadnost” iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima.

(Autonomija)