Skip to main content

Pad pritiska u oba Severna toka, u Berlinu veruju da se radi o diverziji

Planeta 27. sep 2022.
2 min čitanja

Rusi od početka septembra ne isporučuju gas Nemačkoj, a sada ne bi mogli ni kad bi hteli jer su oba gasovoda Severnog toka ostala bez pritiska. Neki u Berlinu sumnjaju da su curenja u cevima posledica ciljanih napada.

„Trenutno ne znamo uzroke pada pritiska“, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije, dodavši da su u kontaktu sa ruskom stranom i nadležnim agencijama.

Dan nakon što je objavljeno da je pritisak pao u nemačko-ruskom gasovodu Severni tok 2, koji nikada nije ni pušten u rad, pritisak je „neplanirano“ pao na nulu i u obe cevi Severnog toka 1. Taj gasovod je do ruske agresije na Ukrajinu bio daleko najvažnija energetska trasa za Nemačku.

Noć ranije je pad pritiska uočen u jednoj od dve cevi Severnog toka 2, i to verovatno zbog pukotine u gasovodu nadomak danskog ostrva Bornholm. Istraga bi trebalo da utvrdi otkud curenje gasa na tom mestu.

Prema izveštaju lista Tagesšpigel, u Berlinu su uvereni da se radi o diverziji, to jest da su gasovodi namerno oštećeni.

„Nemamo dovoljno mašte da zamislimo scenario koji ne podrazumeva ciljani napad. Sve govori da ovo nije slučajnost“, rekao je izvor upoznat analizom Vlade i saveznih agencija.

Nadležni u Danskoj su naveli da curenje gasa predstavlja opasnost, te zabranili plovidbu u krugu od pet morskih milja. Prema organizaciji „Nemačka pomoć životnoj sredini“, za sada ne postoji veća opasnost po životnu sredinu.

Ruski gas ionako ne stiže u Nemačku

Kako kažu u nemačkom Ministarstvu privrede, problemi ne utiču na snabdevanje u Nemačkoj s obzirom da od početka septembra Rusi ionako ne puštaju nimalo gasa kroz Severni tok 1. „Uprkos tome, nivo gasa u skladištima kontinuirano raste. Trenutno je popunjenost na 91 odsto“, saopšteno je u Berlinu.

Pre ruske agresije, Gasprom je pokrivao čak 55 odsto nemačkih potreba za gasom. Najveća količina stizala je upravo kroz Severni tok 1, gasovod koji povezuje dve zemlje podno Baltičkog mora.

Nakon letnje sage s redovnim održavanjem gasovoda, te remontom jedne Simensove turbine u Kanadi, Gasprom od početka septembra uopšte više ne pušta gas. Ruska strana se izgovara kvarom na upravo toj turbini zbog kojeg navodno curi nafta u kompresionoj stanici Portovaja kod Sankt Peterburga.

Tada je Simens saopštio da curenje nafte ne ugrožava rad turbina i da popravka može biti izvršena na licu mesta. Zvanični Berlin je u više navrata govorio da se radi o političkoj obustavi isporuka.

Došlo je do eksplozije

Švedska nacionalna televizija SVT javlja da su seizmolozi zabilježili podvodne eksplozije u blizini plinovoda Sjeverni tok u posljednjih 36 sati. Eksplozije su zabilježene u samoj blizini mjesta gdje je došlo do curenja plina.

„Nema sumnje da se radi o eksplozijama“, kaže Björn Lund, predavač seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži, SNSN-u. Prva eksplozija zabilježena je u 2:03 u noći na ponedjeljak, a druga u 19:04 u ponedjeljak.

Upozorenja o curenju plina stigla su iz pomorske uprave u ponedjeljak u 13:52 odnosno 20:41, nakon što su brodovi otkrili mjehuriće na površini.

„Možete jasno vidjeti kako se valovi odbijaju od dna do površine. Nema sumnje da je bila eksplozija“, objavio je SVT.

(DW, Index.hr, Foto: Pixabay)