Skip to main content

Visković: Potpisivati dokument sa Rusijom izgleda kao namerno izazivanje Zapada

Info 27. sep 2022.
2 min čitanja

Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka, rekao je da u ovom trenutku potpisivati dokument sa Rusijom izgleda kao namerno izazivanje Zapada, što nije u našem interesu. Kaže da veruje da to nije bila namera Srbije, ali da trenutak za to nije srećno odabran.

„Konsultacije među ministarstvima spoljnih poslova su uobičajena stvar. U tom smislu, mislim da ne treba praviti paniku oko samog čina dogovora o nekakvim konsultacijama. Ono u čemu je suština jeste kakva je to vrsta konsultacije – da li je to razmena mišljenja ili traženje mišljenja. To je nepoznato. Pretpostavljam da je ipak sa naše strane učinjeno ono što je uobičajeno, da se dogovorimo da ćemo se o takvim stvarima konsultovati, recimo, na svakih šest meseci, dva puta godišnje…, a ne da ćemo tražiti mišljenje Rusije o nekim pitanjima, pa na osovnu toga postupati. To su te jako različite situacije i mislim da to treba jako pažljivo odmeriti“, kazao je Visković.

Dodaje da misli da se može dogoditi da bude nekih posledica, makar verbalno.

„Ako ne kroz konkretne aktivnosti kažnjavanja Srbije, onda svakako jednom vrstom kritike. U ovom času raditi to (potpisivati dokument sa Rusijom) izgleda kao namerno izazivati Zapad, a to nije u našem interesu. Mislim da nije bila namera, ali trenutak nije srećno odabran, jer verovatno je bio jedini način da se prilikom susreta u Njujorku to uradi, pošto se onemogućavaju, kao što znamo, odlasci naših u Rusiju i eventualni dolazak ruskih funkcionera u Srbiju“, ocenio je.

Bivši ambasador je rekao da nedavna izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da se redovno čuje se Vučićem i da se konsultuju oko ključnih pitanja daljeg razvoja saradnje ne koristi Srbiji.

„To ispada kao da se hvali – oni ipak ništa ne rade, a da se ne čuju sa mnom i ne pitaju za moje mišljenje. Pretpostavljam i znam po nekim drugim informacijama da se Vučić konsultuje i sa zapadnim državnicima i da je vrlo srećan kada može da dođe do njih i da se čuje sa njima. A ovo je očito prilika Putinu da sa nekim ipak komunicira i da kaže da Rusija nije totalno izolavana. On je to iskoristio za sopstveni interes i nije vodio računa kakve to posledice može da ima po Srbiju. Ili, ako je vodio računa, onda je to vrlo nekorektno urađeno, jer je očito doveo Srbiju u situaciju da i te kako moramo objašnjavati zapadnim partnerima zbog čega smo u situaciji da se konsultujemo sa njim“, istakao je on.

(Nova.rs, Foto: N1)