Skip to main content

Visoki komesar UN za ljudska prava pozvao Rusiju da odmah prekine napade na

Planeta 29. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Međunarodno humanitarno pravo eksplicitno zabranjuje napade namerno usmerene na civilna dobra, kao i neselektivne napade"

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je danas da je „šokiran“ novim smrtonosnim talasom ruskih napada na Ukrajinu i pozvao Moskvu da „odmah prekine sa napadima“.

„Šokiran sam novom serijom koordinisanih napada raketa i dronova velikih razmera, u kojima je poginulo najmanje 18 ljudi prema Kijevu“, saopštio je Tirk.

On je pozvao Rusiju da odmah prekine napade u Ukrajini i da poštuje međunarodne zakone koji se odnose na sukobe.

Međunarodno humanitarno pravo eksplicitno zabranjuje napade namerno usmerene na civilna dobra, kao i neselektivne napade, bez obzira na okolnosti“, rekao je on.

Tirk je ukazao da su ovi udari pogodili veliki broj civilnih objekata, kao što su stambene zgrade, porodilište, škole, parkove, metro stanicu i tržni centar kao i energetsku infrastrukturu.

On je dodao da spasilački timovi još tragaju za ljudima zarobljenim pod ruševinama stambenih zgrada.

Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama Rusija je danas lansirala 158 raketa i dronova na Ukrajinu od kojih je 114 uništeno. To je okarakterisano kao najmasovniji napad od početka rata.

Prema navodima ukrajinskih vlasti u napadima je poginulo najmanje 18 ljudi, a 132 je ranjeno. Spasilački timovi još traže nastradale pod ruševinama zgrada.

(Beta, Foto: Nenad Č.)