Skip to main content

Maja Sever: Medijske slobode sve niže na listi prioriteta EU

Građani 29. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Političarima koji su na vlasti u Srbiji nisu mogli ni do sada ništa nametnuti, a nakon ovih izbora verovatno će moći još manje“

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever koja je i predsednica Sindikata novinara Hrvatske, ocenila je da su „mediji i medijske slobode sve niže na listi prioriteta za Brisel“.

„Bojim se da je i sama Europa puno slabija u odnosu na vrijeme kad je Hrvatska ulazila u Uniju. Uz to, političarima koji su na vlasti u Srbiji nisu mogli ni do sada ništa nametnuti, a nakon ovih izbora verovatno će moći još manje“, kazala je ona u intervjuu je za Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ u Beogradu.

Prema njenim rečima, „puno je tu uloga u igri“.

„Puno je tu uloga u igri, ratovi koji nisu tako daleko, rast populizma, zato su stanje u medijima, sloboda medija i slično, daleko na repu interesa u ovom trenutku“, smatra Sever.

Po navodima tog portala, u godini na izmaku, podatak iz izveštaja „Reporteri bez granica“ pokazuje da je Srbija jedina u regionu pala po indeksu slobode medija, dok ostale države na Balkanu napreduju po tom pitanju.

Srbija je pala 12 mesta u odnosu na 2022, i sada je 91. zemlja na svetu po indeksu slobode medija.

Od zemalja regiona, na listi najbolje mesto zauzima Severna Makedonija (38), zatim Crna Gora (39), a slede Hrvatska (42), Slovenija (50), Rumunija (53), Kosovo (56), Bosna i Hercegovina (64), Bugarska (71) i Albanija (96).

(Beta, Foto: N1)