Skip to main content

Više od 99 odsto hospitalizovanih pacijenata u 2021. godini nije vakcinisano

Aktuelno 15. мај 2021.
< 1 min čitanja

Nova studija pokazala je da više od 99 odsto pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19 tokom prva četiri meseca 2021. godine nisu u potpunosti vakcinisani.

Klinika iz Klivlenda objavila je podatke koji pokazuju da su mRNK vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Moderna efikasne više od 96 odsto u sprečavanju infekcije.

„Studija je pokazala da su šanse da vakcinisane osobe obole mnogo manje u poređenju sa onima koji nisu vakcinisani“, objasnio je dr Donald Damford i dodao:

„Povratak normalnom životu podrazumeva da moramo da imamo što je više moguće imunih osoba, a vakcina je najbolji način kojim se to postiže“.

U periodu od 1. januara do 13. aprila ova klinika je primila 4.300 osoba koje su obolele od kovida-19. Od njih 99,75 odsto nisu bili u potpunosti vakcinisani, što znači da nisu primili obe doze vakcine.

Studija je takođe uključila i 47.000 zaposlenih na ovoj klinici među kojima su neki primili samo jednu dozu vakcine, neki obe, a neki nijednu. Njih 1.991 zarazilo se koronavirusom u nekoliko narednih meseci. Među njima je bilo čak 99,7 odsto onih koji nisu bili vakcinisani, a samo 0,3 odsto je primilo obe doze vakcine, prenosi WebMD.

Klinika je svoje zaposlene počela da vakciniše još u decembru prošle godine, budući da su prve pošiljke vakcina bile ograničene, većina zaposlenih nije primila vakcinu pre početka 2021. godine.

(N1/WebMD)