Skip to main content

Više od 1.000 ljudi uhapšeno na protestima u Rusiji protiv mobilizacije

Planeta 21. sep 2022.
< 1 min čitanja

U Rusiji su večeras u 38 gradova uhapšene najmanje 1.332 osobe koje su protestovale protiv danas objavljene mobilizacije, navodi nevladina organizacija OVD-Info.

OVD-Info, organizacija specijalizovana za brojanje uhapšenih, navela je da su hapšenja izvršena u najmanje 38 gradova Rusije.

To su najveći protesti u Rusiji od demonstracija koje su izbile posle objave početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru.

Novinari Frans presa u Moskvi videli su najmanje 50 privedenih na jednoj od glavnih ulica, a u Sankt Peterburgu policija je autobus napunila uhapšenim ljudima.

Demonstranti su uzvikivali “Ne ratu!”, “Ne mobilizaciji!”, “Putin u rov!”.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, kako prenosi agencija Interfaks, saopštilo je uveće da su sprečili “pokušaje organizovanja nedozvoljenih okupljanja”.

“Svi su zaustavljeni i osobe koje su počinile kršenja su uhapšene i odvedene u jedinice teritorijalne policije za istragu i sudsko gonjenje”, navelo je ministarstvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji, a Ruski pokret “Vesna” (Proleće) pozvao je zato na sveruske proteste protiv mobilizacije.

Vlasti, su, medjutim, upozorile da će to biti najstrože kažnjeno.

Aktivisti su na društvenim mrežama pozvali gradjane da se okupe u 19 časova u centru gradova.

Rusko regulatorno telo za medije (Roskomnadzor) upozorilo je danas medije da će biti “smesta blokirani” u slučaju da šire “lažnu informaciju” o mobilizaciji.

Moskovsko tužilaštvo danas je podsetilo da su pozivi na “neusaglašene akcije” i učešće u njima kažnjivi i da preti i krivična odgovornost, uz kaznu do 15 godina zatvora.

(Beta, Foto: Pixabay)