Skip to main content

Bajden: Rusija nepotrebnim ratom u Ukrajini sramno prekršila povelju UN

Planeta 21. sep 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN da je Rusija „sramno prekršila osnovna načela“ Povelje Ujedinjenih nacija sa svojim „brutalnim, nepotrebnim ratom“ u Ukrajini.

Američki predsednik je snažno osudio rusku invaziju i rekao da se „ledi krv“ pred izveštajima o ruskim zločinima protiv civila u Ukrajini.

On je rekao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina prema Evropi pokazuju „nesmotreno zanemarivanje“ odgovornosti njegove zemlje kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

„Mi ćemo stati solidarno protiv ruske agresije. Tačka“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je ukazao da ruska „gola agresija“ u Ukrajini predstavlja uvredu za suštinu onoga što predstavlja svetska organizacija, u nastojanju da okupi saveznike da budu čvrsti u podržavanju ukrajinskog otpora.

Za vreme boravka u UN, Bajden planira da se sastane sa britanskom premijerkom Liz Tras i izvrši pritisak na saveznike da ispune cilj od izdvajanja 18 milijardi dolara da se popuni Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije. Takođe planira da objavi pomoć od 2,9 milijardi dolara za globalnu bezbednost u hrani, potrebnu da se nadoknadi manjak izazvan ruskom invazijom Ukrajine i uticajem klimatskih promena.

(Beta/AFP)