Skip to main content

Državni tužilac Njujorka podneo tužbu protiv Trampa i njegovo troje dece

Planeta 21. sep 2022.
2 min čitanja

Državni tužilac Njujorka podneo je obimnu tužbu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, troje njegove odrasle dece i Trampove organizacije, navodeći da su bili umešani u veliku prevaru koja je trajala više od decenije koju je bivši predsednik iskoristio da se obogati.

U tužbi na više od 200 stranica, državni tužilac Leticija Džejms, demokrata, navodi da je prevara dotakla sve aspekte Trampovog poslovanja, uključujući njegovu imovinu i terene za golf. Prema tužbi, Trampova organizacija je prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti tako što je naduvala vrednost njegove imovine koristeći pogrešne procene.

„Ove radnje prevare i lažnog predstavljanja bile su slične prirode, počinilo ih je više rukovodstvo Trampove organizacije kao deo zajedničkog nastojanja za svaku godišnju izjavu, i odobrene su na najvišim nivoima Trampove organizacije – uključujući i samog gospodina Trampa“, navodi se u tužbi.

Tramp i njegova deca, Donald Tramp mlađi, Erik Tramp i Ivanka Tramp, navedeni su kao optuženi u tužbi. Imenovani su i Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Tramp organizacije, i Džef Mekoni, još jedan dugogodišnji izvršni direktor kompanije.

Bivši republikanski predsednik negirao je krivicu i istragu opisao kao politički motivisan „lov na veštice“.

Tužba je usledila nakon sporne istrage u kojoj je demokratkinja Džejms optužila Trampa, njegovu kompaniju i neke članove porodice za korišćenje taktike odlaganja kako bi ignorisali sudske pozive i izbegli svedočenje.

Tramp je 10. avgusta odbio da odgovara na pitanja u dugotrajnom svedočenju iza zatvorenih vrata u kancelariji državnog tužilaštva, pozivajući se na ustavnu privilegiju protiv samooptuživanja više od 400 puta.

Donald Tramp Džunior i Ivanka Trump pristali su da daju izjave tek nakon sudske odluke.

Tužba predstavlja jedan od najvećih pravnih udaraca za Trampa otkako je napustio dužnost u januaru 2021. Tramp razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsednika 2024. godine.

FBI je 8. avgusta pretražio Trampovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u akciji koju je odobrio sud u sklopu krivične istrage o tome da li je nezakonito uzeo predsedničku dokumentaciju, usključujući poverljivu.

Tramp se takođe suočava s krivičnom istragom u Džordžiji zbog pokušaja da poništi rezultate izbora 2020.

Bivši američki predsednik odbacuje sve optužbe.

(N1, Foto: Pixabay)