Skip to main content

Vijeće Europe: Mađarski anti-LGBT zakon krši standarde zaštite ljudskih prava

Marginalci 14. дец 2021.
< 1 min čitanja

Mađarski zakon kojim se zabranjuje poučavanje o homoseksualnosti i transrodnosti u školama krši međunarodne standarde zaštite ljudskih prava, priopćila je Venecijanska komisija, panel stručnjaka za ljudska prava pri Vijeću Europe.

Zakon, koji je usvojen u lipnju i koji je uzrokovao tjeskobu u LGBTQ zajednici i oštru osudu Europske unije, zabranjuje uporabu materijala u školama za koje se smatra da promiču homoseksualnost i promjenu spola.

Stručnjaci Venecijanske komisije za ustavno pravo zaključili su da izmjene nisu u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te ne osiguravaju djeci pristup objektivnim i nepristranim informacijama o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.

Stigmatizacija i diskriminacija

„Baš naprotiv: amandmani doprinose stvaranju ‘prijetećeg okruženja’ u kojemu LGBTQ djeca mogu biti izložena zdravstvenim rizicima, zlostavljanju i maltretiranju“, ocjenjuju stručnjaci.

„Amandmani ostavljaju prostor samo za jednu stranu i pristrano poučavanje, otvaraju vrata stigmatizaciji i diskriminaciji LGBTQ osoba„, dodao je panel stručnjaka.

Zakon je predložila vlada nacionalističkog premijera Viktora Orbana, koji se predstavlja kao branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti u borbi protiv „LGBT ideologije“, uoči izbora 2022. godine, na kojima bi njegovu stranku Fidesz prvi put mogla ugroziti nova ujedinjena oporba.

„Svrha zakona je zaštititi djecu“

Orbanova kampanja protiv LBGT zajednice eskalirala je u srpnju i kolovozu s vladinim plakatima po cijeloj zemlji s natpisom „Strahujete li da bi vaše dijete moglo biti izloženo seksualnoj propagandi?“.

Vladajući Fidesz tvrdi da su prava LGBT zajednice i druga slična pitanja u nadležnosti nacionalnih vlada i da je svrha zakona zaštititi djecu, a ne ciljati LGBT zajednicu.

(Hina, Foto: David Gruhonjić)