Skip to main content

Veselinov: Referendum o nezavisnosti Vojvodine bi uspeo da su ga prethodne vlasti pripremale

Aktuelno 07. jun 2018.
2 min čitanja

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši političar Dragan Veselinov izjavio je danas u Novom Sadu da bi građani Vojvodine u ovoj godini izglasali nezavisnost te pokrajine, da su prethodne pokrajinske vlasti za 15 godina koliko su proveli na vlasti radili na pripremi referenduma o nezavisnosti.

“Referendum o nezavisnosti Vojvodine bi uspeo da su ga prethodne vlasti za 15 godina, koliko su vladali, brižljivo pripremale. A nisu”, rekao je Veselinov na skupu “Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)”, koji je organizovao Vojvođanski klub.

Prema njegovim rečima, ko god je hteo da se ujedini sa Srbijom, nije prošao dobro.

“Ko god je hteo pod srbijansku šajkaču, da izvinete, narodski rečeno – najeb.. je”, kazao je Veselinov i poručio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da će isto tako proći u svojim nastojanjima za ujedinjenjem sa Srbijom.

On je ustvrdio da je Vojvodina voljom versajskih sila posle Prvog svetskog rata pripojena Srbiji a ne nekakvim izjašnjavanjem građana Vojvodine.

“Naša pozicija je mnogo, mnogo gora od one koju su imali Slovenija i Hrvatska kada su odlučile da izađu iz Jugoslavije. Oni su političke nacije ali imaju i zasebno etničko poreklo. Mi jesmo politička nacija ali nemamo zasebno etničko poreklo”, rekao je Veselinov.

On je ocenio da je potrebno na stranu onih koji se bore za Vojvodinu pridobiti i oni koji su u nju došli nakon ratova, jer su starosedeoci u Vojvodini polovina stanovništva.

“Mi moramo raditi na tome da nas ljudi koji su došli ne doživljavaju kao neprijatelje, da nemaju strah od toga da će autonomna Vojvodina, da će republika Vojvodina ugroziti njihovu bezbednost. Oni se uvek oslanjaju na Beograd, a upravo ih je Beograd iselio sa njihovih ognjišta”, kazao je Veselinov.

Podsetio je i da vojvoda Stevan Šupljikac i patrijarh Josif Rajačić, koji su bili na čelu srpskog vojvodstva koje je ustanovljeno 1848. u Sremskim Karlovcima i trajalo do 1860. godine, takođe nisu bili rođeni u Vojvodini.

Šupljikac je rođen u Petrinji, u Hrvatskoj, na Baniji a Rajačić u Lučanu, takođe u Hrvatskoj, u Lici.

Veselinov se založio da se patrijarhu Rajačiću podigne spomenik u Vojvodini.

Učesnici skupa “Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)” uputili su danas apel svim vojvođanskim političkim i društvenim snagama da se udruže u zajedničkoj borbi za dostojanstven i ravnopravan položaj Vojvodine u Srbiji.

“Okupite se oko ideje, a ne oko lidera! Beograd će saslušati Vojvodinu samo onda i tek onda kada njen glas bude snažan i jedinstven”, navodi se u zaključcima sa skupa koji je održan u Novom Sadu.

Apel je upućen svim političkim subjektima, političkim strankama, sindikatima i strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, pokretima i udruženjima.

Svoje analize o položaju Vojvodine u Srbiji i Jugoslaviji, tokom proteklih 100 godina i danas, izložilo je ukupno 26 učesnika.

Na skupu su, pored Veselinova, govorili i istoričar Milivoj Bešlin, novinar Dimitrije Boarov, nekadašnji visoki funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević, akademici Julijan Tamaš i Miloš Tešić, profesori Duško Radosavljević, Boris Kršev, Lazar Lazić advokati Slobodan Beljanski i Veljko Milić, književnik Tomislav Ketig, lekar Miroslav Ilić, bivša rektorka Novosadskog univerziteta Fuada Stanković, sociološkinja Janja Beč, politikolog Boris Varga, predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić i drugi.

(Autonomija)