Skip to main content

Bešlin: Nacionalisti ne biraju sredstva, žele da zatru Vojvodinu

Aktuelno 07. jun 2018.
< 1 min čitanja

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas da se nacionalisti u Srbiji nikada nisu pomirili sa autonomijom Vojvodine i dodao da zbog toga čine sve da “zatru” vojvođansku autonomiju.

“Ideologija nacionalizma u Srbiji nikada se nije pomirila sa autonomijom Vojvodine i zbog toga, ne birajući sredstva, rade na njenom zatiranju”, rekao je Bešlin na skupu “Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)” u Novom Sadu.

On je ocenio da je danas opstanak Vojvodine doslovno doveden u pitanje.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da je važno da se očuva ideja Vojvodine, jer je ona u interesu ljudi iz Vojvodine.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada Lazar Lazić rekao je da Vojvodina ima duboku demografsku starost, jer je prosek godina stanovništva 41,8 godina.

“U periodu između dva popisa stanovništva, od 2002. do 2011. godine, u Vojvodini je zabeleženo 110.000 stanovnika manje, odnosno izgubili smo jednu Suboticu i jedan Petrovaradin. Pored negativnog prirodnog priraštaja, tome je doprinelo i iseljavanje stanovništva. I danas imamo svakodnevne primere iseljavanja celokupnih porodica”, naveo je Lazić.

Učesnici skupa “Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)” uputili su danas apel svim vojvođanskim političkim i društvenim snagama da se udruže u zajedničkoj borbi za dostojanstven i ravnopravan položaj Vojvodine u Srbiji.

“Okupite se oko ideje, a ne oko lidera! Beograd će saslušati Vojvodinu samo onda i tek onda kada njen glas bude snažan i jedinstven”, navodi se u zaključcima sa skupa koji je održan u Novom Sadu.

Apel je upućen svim političkim subjektima, političkim strankama, sindikatima i strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, pokretima i udruženjima.

Svoje analize o položaju Vojvodine u Srbiji i Jugoslaviji, tokom proteklih 100 godina i danas, izložilo je ukupno 26 učesnika.

(Autonomija)