Skip to main content

Vasin: Vojvodina je odmah iza Beograda

Autonomija 09. јул 2012.
2 min čitanja

Pokrajinski sekretart za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin kritikovao je danas Republički zavod za statistiku, zbog podataka po kojima je nezaposlenost najveća u Vojvodini.

Vasin je na konferenciji za novinare rekao da je Republički zavod za statistiku koristio nedovoljno preciznu metodu ankete 8.000 domaćinstava u Srbiji pa je na taj način došao i do nepreciznih podataka, po kojima je nezaposlenost u Vovodini 27,2 odsto, u Beogradu 22,7 odsto, u Šumadiji i u zapadnoj Srbiji 24,9 odsto, a u istočnoj Srbiji 26,9 odsto.

“Rezultati te ankete u potpunoj su suprotnosti sa svim ostalim ekonomskim pokazateljima o rezultatima u Vojvodini u odnosu na ostale regione u Srbiji”, kazao je Vasin.

Naveo je da je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenost u Vojvodini u junu 28,27 odsto, u Beogradu 14,56, a u regionima Šumadije i zapadne Srbije 33,7, odnosno južne i istočne Srbije 35,08 odsto.

Naveo je i da je u pokrajini u junu ove godine u Vojvodini bilo 199.232 nezaposlenih, što je manje nego u istom mesecu prošle godine, kada je bilo 204.832 nezaposlenih.

“I drugi ekonomski pokazatelji idu u prilog tvrdnji da je Vojvodina najrazvijeniji i najperspektivniji region, posle Beograda i da je nelogično da je stopa nezaposlenosti u pokrajini najveća u zemlji”, rekao je Vasin.

Prema njegovim rečima, Vojvodina učestvuje sa 39 odsto u ukupnom izvozu Srbije, a gotovo polovina stranih investicija se nalazi u toj pokrajini.

Od svih regiona jedino je prosečna zarada u Beogradu od 51.759 dinara veća od prosečne zarade u Vojvodini od 42.097 dinara, kazao je pokrajinski sekretar.

Dodao je da Vojvodina ima i najveći procenat naplate javnih prihoda u odnosu na ostale regione u Srbiji.

“Zanimljivo je i da je broj zaposlenih u Vojvodini u javnom sektoru od 29 odsto manji nego u Republici, gde je 31,7 odsto, a daleko manji nego u Beogradu, gde je 42,7odsto”, rekao je Vasin.

(Autonomija)