Skip to main content

Vasilić: Građani koji su verovali vlasti da će pobediti korupciju bili u zabludi

Građani 28. jan 2021.
< 1 min čitanja

Članica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić rekla je da su građani koji su verovali aktuelnoj vlasti da će iskoreniti korupciju bili u zabludi.

Ona je za agenciju Beta, nakon što je prema globalnom rangiranju Transparentnosti Srbija za 2020. godinu po percepciji korupcije u javnom sektoru Srbija dobila 38 od idealnih 100 poena, rekla da je borba protiv korupcije bilo predizborno obećanje aktuelne vlasti.

Takav rezultat je, kako je saopšteno u četvrtak, za poen slabiji nego 2019. godine i Srbija se nalazi na 94 mestu od 180 zemalja i ima pet poena manje od globalne prosečne ocene od 43 poena.

Iako je borba protiv korupcije, kako je navela Transparentnost Srbija, „sve vreme slovila kao jedan od državnih prioriteta, ocena Srbije je najlošija u poslednjih osam godina“.

Vasilić je rekla da se ne može verovati aktuelnoj vlasti da će se boriti protiv korupcije jer je i pre osam godina kada je dolazila na vlast u izbornoj kampanji tvrdila da će joj tolerancija na korupciju biti nulta, a i sada isto priča.

„Ako me pitate gde ima najviše korupcije, rećiću da ne znam gde je nema“, rekla je Vasilić.

Dodala je da aktuelna vlast zapošljava partijski kadar bez konkursa i da se u takvim uslovima ne može očekivati boljitak za zemlju.

„Ako zakonodavna, izvršna i delom sudska vlast rade bez kontrole i nadzora ne može se očekivati društvo bez korupcije“, rekla je Vasilić.

Poslanici i funkcioneri, prema rečima Vasilić imaju dodatne prihode na po nekoliko mesta u upravnim odborima, komisijama i drugim telima i zarađuju 3.000 do 4.000 evra mesečno.

„Ko može da zaradi toliko u Srbiji ako radi pošteno i bez pomoći partije“, upitala je Vasilić.

(Beta)