Skip to main content

Uvođenje jezika manjina u vojvođanskim školama

Autonomija 17. јун 2008.
< 1 min čitanja

U pojedinim školama u Vojvodini učenici će nastavu uskoro pohađati i na jezicima nacionalnih manjina koji su u zvaničnoj upotrebi u Vojvodini, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.
Bilingvalni program biće uveden kao ogledni trogodišnji program rada u vojvođanskim osnovnim školama od šestog razreda i srednjim školama od drugog razreda, sa minimalno 25 do 30 odsto nedeljne nastave koja će se odvijati na drugom jeziku.
Kako je saopšteno, za pilot projekat „Ogledni program bilingvalnog rada u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini“ već se prijavilo oko 20 škola. Testiranje će početi u septembru, a ineresovanje je iskazano za nastavu na mađarskom i slovačkom jeziku.
„Nastojimo da unapredimo obrazovanje u Vojvodini i očuvamo značaj multikulturalizma. Uvesti bilingvalne škole, od obdaništa do srednjih škola, znači uvesti nastavu na zvaničnim jezicima EU, ali i na jezicima nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini“, rekao je resorni sekretar Zoltan Jegeš.
Prema njegovim rečima, ogled dvojezične škole „deo je evropske jezičke politike i stvara temelje da sva vrata budućim mladima budu otvorena“.
Pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Danica Stefanović rekla je da projekat omogućava mladima da budu uključeni u programe evropskih standarda, prema kojima, pored maternjeg, treba znati bar još dva jezika, čime se otvaraju nove mogućnosti obrazovanja i saradnje sa institucijama i obrazovnim sistemom drugih zemalja.
Na konferenciji je rečeno da je veoma važno da se u realizaciji dvojezične nastave dobro uradi metodika nastave na stranom jeziku, odnosno da se obezbede odgovarajući udžbenici i prateći nastavni materijali koji treba da olakšaju izvođenje nastave na stranom jeziku.
Za prvu fazu realizacije projekta predviđena je saradnja i stručna podrška Britanskog saveta, Gete Instituta i Francuskog kulturnog centra, kao i ambasada država čiji su jezici i planirani za prvi bilingvalni ogled u Vojvodini.

(Beta)