Skip to main content

Ko će vladati Novim Sadom sledeće četiri godine

Autonomija 16. јун 2008.
3 min čitanja

gradskakuca.jpgPredsednik novosadskog odbora DS-a Igor Pavličić novi je gradonačelnik Novog Sada, dok je za predsednika novosadskog parlamenta izabran Aleksandar Jovanović, inače prvi čovek Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. NJih dvojica, kao i celokupno Gradsko veće od 11 članova i novi direktori javnih i javno-komunalnih gradskih preduzeća, izabrani su juče na dve odvojene sednice Skupštine grada. Prvo je na konstutativnoj sednici s 41 glasom, od 78 odbornika, koliko broji Skupština grada, tajnim glasanjem za predsednika izabran Jovanović, a odmah potom sa 47 glasova izabrana je njegova zamenica Marija Cvejić, kadar DS-a i prva osoba s invaliditetom koja je izabrana na tu funkciju.
Nakon konstitutivne, sa čak dva sata zakašnjenja, kasno posle podne održana je prva redovna sednica novog saziva i na njoj je s 41 glasom za gradonačelnika izabran Pavličić, a za njegovog zamenika Saša Igić iz G17 plus.
Nakon njih izabrano je 11 članova Gradskog veća, i to su: Živko Makarić (DS) za člana gradskog veća za budžet i finansije, Gordana Pušić (DS) za komunalije, Boris Barjaktarević (G17 plus) za privredu, Siniša Bubnjević (LSV) za saobraćaj, Aleksandra Novakov-Mikić (DS) za zdravstvo, Milena Petrović-Subić (LSV) za upravu i propise, Jelena Atanacković-Jeličić (DS) za urbanizam, Ksenija Popović (SPO) za obrazovanje, Novka Mojić (DS) za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci, Andrej Bursać (DS) za kulturu i Aleksandar Kravić (LSV) za sport.
Obraćajući se kao gradonačelnik, Pavličić je kazao da će prioriteti nove vlasti biti dovođenje stranih investicija, bezbednost, rešavanje problema saobraćaja, urbanizam… Odgovarajući na pitanje zašto su pojedini direktori JKP-a, kadrovi GG “Maja Gojković” i SPS-a, ostali na čelnim pozicijama, Pavličić je kazao da je to stvar “koalicionog dogovora”.
I prvu, konstutativnu, i drugu sednicu predstavnici najjače opozicione partije, Srpske radikalne stranke, iskoristili su za žestoke kritike nove vlasti. Predsednik GO SRS-a Igor Mirović kazao je da je konstituisanjem Skupštine grada formirana nova koalicija DS – G17 plus – LSV – GG “Maja Gojković”, te da će u naredne četiri godine ova koalicija “veoma neuspešno voditi grad”.
– Biće puno svađa, puno nesuglasica u koaliciji, a najviše će trpeti grad i Novosađani – istakao je Mirović, dodajući da je ovo vlast Čanak–Pajtić–Maja. Radikali su kritikovali i izbor pojedinih članova gradskog veća zbog “nekompetentnosti”.
Inače, sedam odbornika GG “Maja Gojković” prisustvovalo je samo konstitutivnoj sednici, a nakon što je Pavličić izabran za gradonačelnika, radikali i odbornici DSS–NS-a napustili su salu.

I socijalisti i Maja dobili preduzeća

Na sinoćnoj sednici razrešeni su stari i izabrani novi direktori JP i JKP čiji je osnivač Skupština grada. U toj podeli ostali su i kadrovi stare-nove vlasti. Direktor “Informatike” ostao je Zoran Belić, kadar odlazeće gradonačelnice, dok su socijalisti zadržali mesto direktora “Puta” – Dušan Vidačić i GSP-a – Rajko Pejić. Demokratama je pripalo pet preduzeća: Zavod za izgradnju grada (Borislav Novaković), “Parking-servis” (Ivan Ferko), “Lisje” (Srboljub Bubnjević), “Poslovni prostor” (Srđan Petrović), “Gradsko zelenilo” (Snežana Repac). Liga je dobila tri preduzeća: “Vodovod i kanalizaciju” (Branko Bjelajac), “Tržnicu” (Dušan Bajić), “Stan” (Dragoslav Gavrančić). “Čistoća” (Dalibor Novaković) i SPC “Vojvodina” (Aleksandar Ivić) pripali su G17 plus, dok je SPO dobio “Toplanu” (Janko Čobrda). Već četvrti mandat na čelu “Urbanizma” biće Aleksandar Jevtić.

Basta glasao „za”

Odbornik DSS–NS-a Rade Basta ostao je u sali i nakon što su predstavnici ove koalicije napustili sednicu Skupštine. On je glasao za sve predloge nove vladajuće većine, izbor gradonačelnika i direktore gradskih preduzeća.

(Dnevnik)