Skip to main content

Ustanovljen Poverenik za ravnopravnost na Beogradskom univerzitetu

Info 06. jun 2022.
2 min čitanja

"Društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja"

Poverenik za ravnopravnost ustanovljen je na Beogradskom univerzitetu (BU), potvrdila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ocenila da taj potez pokazuje nameru univerziteta da rešava probleme ugroženosti i seksualnog uznemiravanja, u trenutku kada je sve veći broj žena progovorio o toj vrsti nasilja.

Kako se navodi u saopštenju, Janković je kazala da ustanvoljavanje poverenika za ravnopravnost na BU u trenutku kada su mnoge žene progovorile o ugroženosti i seksualnom uznemiravanju, pokazuje da se univerzitet zalaže za prava i položaj žena i da nastoji da postane istinski rodno odgovorna institucija.

„Studentkinjama i studentima se mora verovati, svakoj prijavi se mora pristupati krajnje ozbiljno, a mi smo, kao nacionalna institucija nadležna za sprečavanje svih vidova diskriminacije i zaštitu i unapređenje ravnopravnosti, na raspolaganju za svaku vrstu podrške i pomoći“, rekla je poverenica na otvaranju obuke za buduće poverenike.

Prema njenoj oceni, žene su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce.

Unapređenje rodne ravnopravnosti je uslov napretka čitavog društva i da bismo takvo društvo imali, veoma je važna inicijativa visokoškolskih ustanova. Promocijom rodne raznovrsnosti u akademskim strukturama i uključivanjem žena u donošenje ključnih odluka, univerzitetska zajednica daje doprinos razgradnji rodnih i patrijarhalnih ograničenja, ali je i primer drugim, važnim činiocima u društvu“, navela je Janković.

Ona je podsetila da je 2018. godine Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje upućena inicijativa za uvođenje rodne perspektive u postupak akreditacije visokoškloskih ustanova, a da inicijativa nije postala obavezujuća uprkos tome što je Savet prihvatio inicijativu i uputio Nacionalnom akreditacionom telu i Komisiji za akreditaciju – zbog čega je veoma važan svaki samoinicijativni napor univerziteta.

Kako je Danas ranije pisao, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora zbog kojih su se osećale nelagodno.

(Beta)